Hotnews: Interviu cu Ministrul delegat pentru Energie: In ultimii 5-6 ani, s-au cheltuit peste 100 milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu au dus la nicio finalitate/ Iesirea Hidroelectrica din insolventa ar putea fi intarziata din cauza unui judecator care are probleme cu justitia. Marile proiecte din domeniul energetic in care este implicat statul trebuie prioritizate astfel incat sa nu mai fie risipiti banii pe tot felul de studii, considera ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu. „S-au cheltuit peste 100 milioane de euro pe diverse studii de fezabilitate in ultimii cinci-sase ani. Nu se poate, este foarte mult, iar acele studii nu au dus la nicio finalitate”, a declarat Razvan Nicolescu intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta a vorbit si despre riscul ca Hidroelectrica sa nu iasa din insolventa pana la sfarsitului anului, ci mai tarziu, din cauza problemelor cu justitia pe care le are judecatorul care s-a ocupat de cazul acestei companii.
Gândul: Şantierul Vard Tulcea va construi coca unei nave proiectate de Rolls-Royce. Constructorul norvegian de nave Vard Holdings a obţinut un contract de peste 1 miliard de coroane norvegiene (168 milioane dolari) pentru construcţia unei nave de suport de dimensiuni mari pentru Island Offshore, proiectată de Rolls-Royce, coca urmând să fie realizată la şantierul naval Vard Tulcea.
Capital: Cine câștigă din transferul Portului Constanța. Sute de angajați în stradă. Proteste. Mult zgomot și declarații incendiare. Două tabere în conflict. Problemele din Portul Constanța sunt departe de a se fi încheiat. Ce se va întâmpla cu Portul Constanța? După ce zilele trecute sute de angajați au ieșit la protest, nemulțumiți de faptul că 13 % din acţiunile Administrației Porturilor Maritime ar urma să treacă la Consiliul Local Constanţa, nici acum lucrurile nu par foarte clare. „Există tensiuni. Există temeri. Pe de o parte, angajații protestatari încearcă să oprească procedura prin care Ministerul Transporturilor nu va mai fi acționar majoritar. Pe de alta, sunt cei care susțin această schimbare“, spun surse din Ministerul Transporturilor. Oricum ar fi, este clar că „cineva“ tot are de pierdut. Iar miza este mare: „vorbim de venituri de aproximativ un miliard de euro anual“, punctează aceleași surse.
ZF: Bursa de la Bucureşti a rămas rece la şirul de veşti bune din economie. Evoluţia pieţei locale este departe de cea a pieţelor de frontieră, care au crescut cu 13% în acest an, şi la kilometri distanţă de cea a burselor mature din Vest, Bursa americană a bătut noi recorduri ieri, cu indicele S&P 500 la cel mai ridicat nivel din istorie. Avansul modest al bursei are loc într-un context în care economia a afişat un plus de 3,8% în primul trimestru, cel mai ridicat din Europa, iar agenţia de rating S&P a reinclus România în categoria ţărilor recomandate investiţiilor. Veştile bune din economie au mişcat însă cursul valutar, leul reuşind să se aprecieze în acest an până la un nivel de 4,39 pentru un euro, minimul ultimelor zece luni.
Bursa: „Electorata”, chifteaua fierbinte dintre Ioana Petrescu şi Liviu Voinea. Măsura de restructurare a creditelor, sau „electorata”, aşa cum a fost denumită de presă, se dovedeşte un subiect pe care nici ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, nici ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, nu doresc să şi-l asume. La prima conferinţă de prezentare a bilanţului, Ioana Petrescu a refuzat să răspundă la mai multe întrebări pe care le-a calificat ca fiind de competenţa ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent. După ce ministrul Bugetului a declarat, în urmă cu două luni, că iniţiativa legislativă nu se numără printre atribuţiile domniei sale, fiind o problemă de politică fiscală, Ioana Petrescu l-a indicat ieri pe acesta drept persoana responsabilă pentru această măsură, când a fost întrebată de ziarişti despre modul de aplicare.
Hotnews: Comisia Europeana vrea majorarea creditelor de plata pe anul 2014, sub asaltul cererilor de rambursare neobisnuite introduse de statele membre. Comisia propune sa majoreze nivelul creditelor de plata pe anul 2014 pentru a acoperi cererile de rambursare neobisnuit de ridicate introduse de statele membre in cadrul politicii de coeziune, a informat, joi, executivul comunitar. In schimb, in prima jumatate a anului 2014 Romania a transmis la Bruxelles cereri de finantare reprezentand doar 1,3% din suma alocata tarii. Propunerea de majorare a creditelor cu 4,738 miliarde euro acopera necesitatile suplimentare de plati in programele Orizont 2020 (cercetare) si Initiativa „Locuri de munca pentru tineri”, Erasmus+ (educatie), COSME (sprijin pentru intreprinderi).
Adevărul: Suprapopularea şi năluca lui Malthus. Potrivit teoriei englezului Thomas Malthus, suprapopularea reprezintă un fenomen global inevitabil, care va duce cu timpul la un deficit de resurse alimentare, energetice, la o criză a spaţiului de trai şi la o concurenţă acerbă între oameni. Populaţia creşte în progresie geometrică, spunea Malthus, iar resursele alimentare cresc în progresie aritmetică. Au trecut peste două secole de când Malthus şi-a lansat teoria şi astăzi există mai multe temeiuri decât oricând de a considera „malthusianismul” drept una dintre cele mai actuale şi lucide viziuni asupra lumii. Dacă tendinţa demografică din ultimul secol se va păstra, poate deveni una din principalele premise ale conflictelor interne şi ale confruntărilor dintre state într-un viitor nu foarte îndepărtat. Voi explica de ce aceste prognoze sumbre se pot adeveri.