ZF: Topul celor mai căutate facultăţi la ASE: Cibernetica, REI şi Administrarea Afacerilor. Facultatea de Cibernetică Economică a fost cea mai căutată facultate din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, ultima medie de intrare pe cele 82 de locuri fără taxă fiind de 9,5. Au urmat Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale (ultima medie 9,36 pe cele 205 de locuri fără taxe) şi Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (ultima medie 9,2 pe 80 de locuri). În 2012, ca şi în 2011, ASE nu a mai organizat examene, ci a organizat selecţia pe baza mediilor de la bacalaureat.
Capital: Agonia mallurilor răpuse de criză. Centrele comerciale care au cedat până acum sub presiunea crizei au creat în contul băncilor finanţatoare o gaură de circa 224 milioane euro, aproape jumătate din valoarea cu care bancherii sunt expuşi pe ansamblurile rezidenţiale aflate în insolvenţă sau faliment. Băncile greceşti au o pondere de peste 50% în totalul datoriilor ce trebuie recuperate de pe urma ansamblurilor rezidenţiale eşuate, dar în cazul sectorului de retail situaţia este diferită. Finanţatorii austrieci sunt cei care au făcut primul pas spre curăţarea portofoliului de active toxice. În urma vânzării Tiago Mall şi City Mall s-a constatat că băncile nu şi-au recuperat nici măcar jumătate din suma investită în proiect.
ZF – 2012 vs. 2000: De ce dacă PIB-ul a crescut de cinci ori medaliile României la olimpiadă sunt estimate că vor fi de două ori mai puţine? Produsul Intern Brut al României a crescut în opt ani, în intervalul 2000-2008, perioadă în care România a participat la trei Olimpiade de vară, de cinci ori, dar numărul de medalii obţinute de sportivii români este de trei ori mai mic. În 2000 la un PIB de 37 mld. $ România obţinea 25 de medalii olimpice, iar în 2008 la un PIB de 204 mld. $ sportivii români s-au întors de la olimpiada de la Beijing cu numai opt medalii. „Rezultatele ţin de lipsa investiţiilor în sport atât la nivel public, cât şi la nivel privat. În România în sport investitorii nu investesc decât în fotbal şi destul de puţin în handbal sau baschet. Sportul nu mai este o carte de vizită pentru România”, explică profesorul de economie Daniel Dăianu.
Adevărul: Grecii de la Sprider pleacă din România. Retailerul elen Sprider vinde subsidiara din România, cu 17 magazine, pentru 640.000 de euro. Magazinele vor fi cumpărate de Naqua Investments, companie înregistrată în Cipru specializată în retailul de îmbrăcăminte în Europa de Est. Subsidiara din România a generat anul trecut pierderi de 3,2 milioane de euro grupului elen, la vânzări de 5,95 milioane de euro.
Bursa: Privatizarea Oltchim – OPSPI cere PCC angajament ferm că nu va ataca conversia creanţei. Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va solicita PCC, acţionar minoritar al Oltchim, un angajament ferm că nu va ataca în instanţă conversia în acţiuni a creanţei AVAS, ne-a declarat Remus Vulpescu, şeful instituţiei. Domnul Vulpescu ne-a precizat: „Conversia creanţei este importantă pentru privatizarea cu succes a Oltchim. PCC a înţeles acest lucru şi a arătat deschidere şi spirit constructiv în discuţiile pe care le-am avut”.