5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.07.2014

Apare o nouă Dacie, Bucureştiul, rupt de Europa, băncile au ajuns să plătească 2% la depozite, dar dau credite tot cu 10% dobândă,  şi despre meseria de bancher, "Cenuşăreasa" pieţei de recrutare. Citeşte pe larg revista presei din 30 iulie 2014
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 05:15
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 30.07.2014

ZF: Băncile au ajuns să plătească 2% la depozite, dar dau credite tot cu 10% dobândă. Creditele de consum în lei, pe resuscitarea cărora mizează bancherii pentru a-şi redresa veniturile, afişează rate de dobândă de peste 10% pe an, deşi băncile atrag resurse de la populaţie cu 2-3% pe an şi se împrumută de pe piaţa monetară la dobânzi de circa 2% pe an. Practic, băncile menţin presiunea pe clienţi cu marje de dobândă de opt puncte procentuale, un nivel foarte ridicat mai ales în contextul în care inflaţia se află la minime istorice – de 0,7% la finalul lunii iunie. Aceas­ta face ca dobânzile reale, care reflectă efortul clienţilor cu rambursarea datoriilor, să înregistreze la rândul lor un nivel foarte ridicat.

0-100.ro: La toamna va fi prezentat in Brazilia un concept de Duster Pick-Up. Renault va prezenta in octombrie, la salonul auto de la Sao Paolo, un concept de pick-up bazat pe Duster, modelul urmand a fi lansat in 2015 in America de Sud, scrie La Tribune care citeaza surse apropiate proiectului. Francezii mai scriu ca ceva mai tarziu modelul ar putea fi produs fie in Turcia, fie in Maroc, pentru a fi vandut sub sigla Dacia in Europa.

Capital: Meseria de bancher, «Cenuşăreasa» pieţei de recrutare. În ultimii ani, numeroşi bancheri au fost nevoiţi să-şi schimbe carierele. Unii dintre ei au fost disponibilizaţi, în timp ce alţii au ales să plece şi să devină consultanţi sau antreprenori. Înainte de 2008, în anii de glorie ai creditului cu buletinul, perioadă în care nimic nu prevestea ce urma să se întâmple, sectorul bancar era un aspirator al pieței de recrutare. În decursul anilor de criză, bankingul a lăsat pe drumuri mii de salariați. Cel mai dificil, în găsirea unui nou loc de muncă, a fost pentru persoanele cu funcții de conducere, care în lipsa unor oferte concrete de la concurență sau din partea companiilor de stat au ales calea antreprenoriatului.

ZF – Nouă ore pe calea ferată despart Capitala de Timişoara, centrul investiţiilor străine în producţie. Autostrada care să lege cele două oraşe, încă în lucru.  Capitala României este la opt ore şi jumă­tate-nouă ore de Timişoara pe calea fe­rată, la şapte ore cu maşina şi la doar o oră şi jumătate cu avionul, unde un bilet costă de la 300 de lei în sus de persoană pe cursă, potrivit unei analize a ZF. Călătoria cu avionul este de trei ori mai scumpă decât cea cu trenul. Conectarea eficientă a Bucureştiului cu Timişoara este foarte importantă având în vedere că astfel se asigură deschiderea Capitalei către Europa.

Capital: Prăpăd în agricultură: Inundaţiile şi ploile abundente au distrus jumătate din culturile de legume. Ploile abundente din ultima perioadă au redus cu 20-30% recolta de cereale şi au distrus 40-60% din culturile de legumele din zona de sud a ţării, a declarat, pentru Capital, Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

ZF: Retailul alimentar „prea aglomerat“ ar putea urma modelul fuziunilor şi achiziţiilor din bricolaj. Retailul alimentar din România este una dintre cele mai aglomerate pieţe de la nivelul UE, motiv pentru care s-ar putea reconfigura în următorii ani prin fuziuni şi achiziţii după modelul pieţei de bricolaj. România are una dintre cele mai concurenţiale pieţe, primii trei jucători după cifra de afaceri – Kaufland, Carrefour şi Auchan – având o cotă de piaţă cumulată de sub 25%, în contextul în care media europeană este de 40-50%.

Te-ar mai putea interesa și
Directivă europeană privind securitatea cibernetică a fost transpusă în legislaţia naţională
Directivă europeană privind securitatea cibernetică a fost transpusă în legislaţia naţională
Guvernul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă prin care transpune în legislaţia naţională directiva NIS2, anunţă purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin....
Guvernul a majorat cu 900 milioane lei bugetul Ministerului Devzoltării
Guvernul a majorat cu 900 milioane lei bugetul Ministerului Devzoltării
Guvernul a decis, luni, majorarea cu 900 milioane lei a bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei ...
Ordonanţa trenuleţ – Măsurile vor avea un impact între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025
Ordonanţa trenuleţ – Măsurile vor avea un impact între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025
Impactul financiar al măsurilor prevăzute în "ordonanţa trenuleţ" va fi între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025, ...
Ce spune ministrul Finanțelor despre creştere impozitului pe dividende la 10%
Ce spune ministrul Finanțelor despre creştere impozitului pe dividende la 10%
Impozitul pe dividende a crescut de la 8% la 10%, aceasta fiind în continuare o cotă atractivă pentru investitorii străini ...