5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.07.2015
Heinzmann, Tarom: Suntem în discuţii cu Airbus şi Boeing pentru a reînnoi întreaga flotă – ZF. Tarom are în plan să reînnoiască complet flota de avioane şi să înlocuiască actualele Airbus A310, A318 şi ATR-urile utilizate în zboruri scurte cu aeronave noi de la Airbus, Embraer (Brazilia) sau Boeing.
Topul celor mai mari 30 de angajatori din România – Capital. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, situaţiile financiare depuse în 2015 de companii pentru anul trecut arată că cei mai mari angajatori sunt în ordine Poşta română, CFR şi Complexul Energetic Oltenia. OMV Petrom şi Dacia Renault se plaseză pe locurile patru şi şase.
Riscurile „deal“-ului Rompetrol: statul renunţă la datorie, iar fondul de un miliard de dolari promis de kazahi rămâne doar pe hârtie – ZF. Guvernul merge înainte cu vânzarea unui pachet de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) deşi grupul kazah KazMunayGas, acţionarul majoritar cu drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor RRC, nu şi-a asumat niciun termen pentru înfiinţarea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, scăpând însă de plata datoriei istorice de 600 milioane de dolari.
Totul e nou pe frontul de Vest: surprinzător, investitorii imobiliari se reorientează spre proiecte rurale – adevărul financiar. Prețul scăzut al terenurilor din apropierea marilor orașe, dar și proiectele mari de infrastructură, au trezit interesul investitorilor din imobiliare pentru zonele rurale din vestul țării. Sudul, în schimb, „băltește”.
Noul şef al OMV vrea să ajungă neapărat în Rusia – Bursa. Rainer Seele, noul director general al OMV, care deţine pachetul majoritar de la Petrom, ţine neapărat ca grupul austriac să intre într-un parteneriat cu Gazprom pentru exploatarea unei părţi a unui câmp petrolier din Siberia, care este unul dintre cele mai mari din lume, relatează Der Standard. Deal-ul nu i-a ieşit pe vremea când a lucrat la firma germană Wintershall, iar dacă OMV ajunge la o înţelegere cu Gazprom, grupul austriac ar putea ceda nişte active ruşilor, prin metoda schimb de acţiuni, conform publicaţiei austriece.
Aurul e mort, trăiască aurul! Ce se află în spatele “Crizei unciei” – adevărul financiar.
Un personaj discret din anticamera liberalilor de top a fost „teleportat“ la Hidroelectrica, bifând al şaselea consiliu de administraţie la firmele de stat – ZF. Ministrul energiei Andrei Gerea l-a trimis la Hidroelectrica pe Bogdan Stănescu, 40 de ani, un personaj extrem de discret, abonat la consiliile de administraţie ale companiilor de stat, să preia funcţia de administrator special. Stănescu şi-a început cariera de avocat la cabinetul Gorghiu, Pop şi asociaţii, firmă deţinută de liderul Partidului Naţional Liberal (PNL) Alina Gorghiu.