ZF: Adio, drum ocolitor: centura Capitalei a rămas fără finanţare. Centura Capitalei, care ar trebui să fie principala rută comercială a agenţilor economici care fac business în Bucureşti, a primit după rectificarea bugetară doar 3 mil. euro în 2012. Asta la puţin timp după ce compania de drumuri a mai semnat un contract pentru reabilitarea centurii. Viitorul centurii Capitalei sună din ce în ce mai gri: deşi în prezent doar 20 din cei 72 km ai acestei şosele sunt reabilitaţi, şansele ca lucrările la ceilalţi peste 50 km să continue în această toamnă sunt compromise. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în subordinea căreia se află centura, nu are altă soluţie decât să suspende contractele până în momentul în care varianta de ocolire a Capitalei va primi din nou bani.
Finanţiştii: Statul roman a platit dobanzi de 30% la imprumuturile in dolari. Pentru ca Romania a refuzat sa apeleze la un instrument pentru a se apara impotriva riscului valutar, hedgingul se va realiza, ca de obicei, din buzunarul romanului, pe seama cresterii impozitelor. Platile scadente in august 2012 in contul datoriei publice si publice garantate denominate in valuta insumeaza 942,6 milioane de euro, din care cele mai importante creante – 671 milioane de euro – le-a incasat FMI, pe 6 august. Nu a fost luna cu cele mai mari plati, pentru ca in mai serviciul datoriei s-a cifrat la peste un miliard de euro, “grosul” de 700 de milioane fiind reprezentat de rascumpararea eurobondurilor emise in 2002.
Capital: Cel mai mare impozit la stat plătit de un român din salariu. Românul cu cel mai mare salariu din România încasat în 2011 a virat la stat nu mai puțin de 860 de mii de lei sub formă de impozit pentru salariul încasat, echivalentul a aproximativ 200.000 de euro. Cel mai mare salariu din 2011 încasat de un român a fost de 5,3 milioane de lei, domeniul de activitate fiind dezvoltarea și promovarea imobiliară.
ZF: România are „două reactoare verzi“ după investiţii de 2 mld. euro. România a ajuns ca în mai puţin de trei ani de zile să acumuleze capacităţi de producţie a energiei regenerabile de aproape 1.400 MW, nivel care reprezintă echivalentul în putere al celor două reactoare nucleare de la Cernavodă. În total, acest sector a atras din 2009 încoace peste două miliarde de euro, goana după energia din vânt, soare, biomasă sau apă fiind mânată mai ales de schema de sprijin foarte generoasă pusă la dispoziţie de statul român.
Adevărul: Casa în care a copilărit Harry Potter este scoasă la vânzare cu 950.000 de lire sterline. Fanii lui Harry Potter trebuie să ştie că locuinţa în care s-a născut vrăjitorul este scoasă la vânzare cu 950.000 de lire sterline. Pentru familiile care vor să creeze momente magice, această proprietate este locul potrivit. Această locuinţă din secolul al -XIV- lea este locul de naştere al lui Harry Potter şi poate fi cumpărată de fani vrăjitorului cu suma de 950.000 de lire sterline.