5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.10.2014

Economica.net
30 10. 2014
ziare_55789_31150800_38722700

Capital – Banii negri nu vor mai putea fi ascunşi în străinătate: Fiscul va şti totul despre conturi prin schimb de informaţii cu alte state. Fiscul va putea afla toate informaţiile privind transferurile de bani în conturile din străinătate ale persoanelor fizice şi ale firmelor care eludează plata taxelor, potrivit Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații financiare semnat, azi, de Ministerul de Finanţe cu reprezentanţii a 52 de state şi jurisdicţii.

ZF – Criza şi străinii au scos din retail opt din cei mai mari zece antreprenori. Doar doi dintre cei mai mari antreprenori locali din retailul alimentar din 2008 mai sunt astăzi în piaţa de 10 mld. euro, ceilalţi fiind forţaţi de criză şi de expansiunea reţelelor străine să intre în insolvenţă sau chiar în faliment şi să îşi închidă reţelele.

Capital – Milionarul care dă câştigurile din imobiliare pe cele din energie. Criza imobiliară l-a determinat pe antreprenorul piteştean Valentin Vişoiu să-şi direcţioneze investiţiile spre noul sector vedetă al economiei: energia. El a finalizat anul trecut două parcuri fotovoltaice şi un proiect de microhidrocentrale, în care a plasat, alături de partenerii săi, peste 41 milioane de euro.

ZF – Cinci companii la linia de start pentru activele Enel. Miza, cel puţin 1 mld. euro. Două companii de stat şi trei grupuri străine sunt interesate să preia activele locale ale italienilor de la Enel. Cinci companii sunt aliniate la linia de start în ceea ce ar putea deveni cel mai mare exit al unei companii străine din piaţa energiei din România. „La acest moment sunt cinci entităţi interesate care ar putea depune oferte neangajante“, spun surse apropiate tranzacţiei.

ZF – Semnal pentru ieftinirea creditelor: Robor a scăzut cu un punct într-o lună. Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei, a scăzut cu un punct procentual în ultima lună şi a ajuns aproape de pragul de 2% unde se situa la jumătatea anului, înainte de o scumpire subită a leilor în lunile august şi septembrie. Indicatorul afişa ieri un nivel de 2,16% pe an, adică un minim al ultimelor două luni şi jumătate.

ZF – Forssten, Seamless: În zece ani aproape toate plăţile la comercianţi din România se vor face de pe mobil. Plăţile pentru bunuri şi servicii din România se vor face în 8-10 ani aproape în totalitate de pe telefonul mobil – eclipsând cardurile bancare, cu câţiva ani mai târziu decât pe alte pieţe din Occident, în condiţiile în care adopţia tehnologiei şi schimbarea obiceiurilor de consum vor fi mai lente, estimează Anders Forssten, director de marketing în cadrul furnizorului suedez de soluţii mobile de plată Seamless Distribution.

Adevărul – RAPORT Cel mai tânăr narcoman român are 6 ani. Evoluţia pieţei de droguri din România în ultimul an. Consumul de droguri începe de la vârste din ce în ce mai fragede, chiar de la clasa pregătitoare, iar numărul narcomanilor infectaţi cu hepatita B şi HIV s-a dublat, arată ultimul raport al Agenţiei Naţionale Antidrog. Cele mai recente cifre oficiale ilustrează o realitate halucinantă în România: vârsta minimă a debutului în consumul de droguri a coborât în 2013 faţă de anul anterior de la 12 la şase ani, potrivit Raportului naţional privind situaţia drogurilor în 2013, publicat ieri. În ceea ce priveşte vârsta medie la care românii dau de gustul narcoticelor, aceasta este undeva între 25 şi 26 de ani. De asemenea, faţă de anul trecut, numărul persoanelor infectate cu hepatita B şi cu virusul HIV s-a dublat. În total, 30 de români şi-au pierdut viaţa din cauza drogurilor în 2013. Raportul ANA mai arată că preţul drogurilor vândute pe stradă în România a scăzut. Spre exemplu, gramul de canabis costa, în 2013, între 9 şi 18 euro, faţă de 10 – 20 de euro în anul precedent, în timp ce heroina a ajuns în 2013 la preţul din 2007.