ZF: Harta depopulării României între 2002 şi 2012. Câtă populaţie au pierdut primele 100 de oraşe. În ultimii nouă ani populaţia celor mai mari 100 de localităţi din România a scăzut cu circa 16%, de la 9,6 milioane de persoane în 2002 până la 8,1 milioane de locuitori în 2011, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza recensământurilor efectuate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Oraşul care a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de locuitori din ultimii nouă ani este Roman (judeţul Neamţ) – dacă în 2002 numărul locuitorilor ajungea la aproape 70.000, în 2011 acesta a scăzut cu circa 32%, până la 47.000.
Capital: Abuzuri în lanţ la amenzile pentru lipsa rovinietei. Din cauza necomunicării între instituţiile statului, amenda pentru lipsa rovinietei este aplicată abuziv firmelor de leasing şi uneori foştilor proprietari auto. În urmă cu mai bine de un an, avocatul Piperea semnala aberaţia prin care statul impune amenzi pentru neplata unui tarif, în speţă rovinieta. Pentru că rovinieta nu este o taxă, aşa cum cred mulţi, ci un tarif plătit unei societăţi comerciale – Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) – pentru utilizarea drumurilor. Fiind vorba de un tarif, avocatul se întreba, pe bună dreptate, de ce nu s-ar da o ordonanţă pentru neplata gazelor sau facturii la telefoane?
Adevărul: Şefi privaţi la stat – 296 de candidaţi pe loc. Vineri, 31 august, este ultima zi în care se mai primesc CV-uri pentru recrutarea de manageri privaţi la cele zece companii de stat aparţinând Ministerului Transporturilor (în total 53 de posturi). Recrutorii care se ocupă de aceste candidaturi au declarat pentru „Adevărul” că le-au fost transmise cel puţin 16.000 de CV-uri până la începutul săptămânii, dar din păcate „foarte multe nu s-au încadrat în standardele de calitate aşteptate”. La nivelul Ministerului Transporturilor s-a stabilit că vor avea manageri privaţi companiile CFR (Infrastructură), CFR Călători, Tarom, CNADNR, Metrorex, CN Aeroporturi Bucureşti, CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, CN Administraţia Canalelor Navigabile, Aeroportul Internaţional Timişoara şi Societatea Comercială Telecomunicaţii CFR.
EVZ: Cât timp mai puteți lua credite Prima Casă. Băncile mari sunt cele mai apropiate de finalizarea plafonului de credite. Programul Prima Casă 4 se apropie de final, plafonul de garantare rămas disponibil urmând să mai ajungă, probabil, pentru încă o jumătate de an. Mai e timp puţin, aşa dar, pentru cei care sunt interesaţi, dar, totuşi, mai este, contrar declaraţiilor alarmiste care cheamă românii la cumpărări masive de locuinţe, „pe ultima sută de metri”. Dilema care se pune pentru beneficiarii eligibili este dacă e mai bine să cumpere acum sau nu.
Capital: Au reînviat creditele de nevoi personale cu ipotecă. Pentru că regulamentul BNR le făcea total neatractive, limitându-le perioada de acordare la 5 ani, băncile au reinventat creditele de nevoi personale cu ipotecă, rebotezându-le. Tot mai multe bănci au început să introducă noi tipuri de credite care pot fi garantate cu ipoteca pe un imobil, dar nu sunt condiționate de achiziția acelui imobil prin respectivul credit. Fie că se numesc „creditul proprietar“, fie „pentru modernizarea locuinței“, aceste împrumuturi sunt de fapt vechile credite de consum garantate cu ipotecă cu o perioadă de rambursare a împrumutului de 10, 20 sau chiar 30 de ani.