5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 31.10.2012
ZF: Tărâţă şi Poienaru transformă ferme în parcuri fotovoltaice. Culiţă Tărâţă şi Ştefan Poienaru, doi dintre cei mai mari producători agricoli din România, dau primele semen de interes pentru investiţiile în energia solară, unul dintre cele mai fierbinţi segmente din industria energiei verzi. Cu planurile făcute pe hârtie ei au început deja primele lucrări în teren şi urmează în următoarele luni să transforme foste ferme agricole în parcuri de panouri fotovoltaice. Cei doi fermieri spun că urmează să facă pmele livrări de energie în sistem pe parcursul anului viitor.
Adevărul: Aro, maşina condusă către faliment. Cum a ajuns o firmă de apartament să cumpere un colos al industriei româneşti. În cei 49 de ani de activitate, uzina Aro Câmpulung Muscel a produs peste 380.000 de autoturisme. În anii ’70, Aro era a patra maşină de teren ca performanţe din toată lumea. Traseul de la glorie la ruine e presărat cu de toate: încremenirea tehnologică de dinainte de Revoluţie, căpuşarea sistematică din anii ’90 şi privatizarea cu autodistrugere programată din preajma aderării României la structurile europene.
Capital: Statul, lăsat în urmă de privat? Operatorii medicali privaţi au depăşit statul la numărul anumitor unităţi sanitare. De departe, domeniul în care privaţii au cele mai multe unităţi în proprietate este cel al medicinei stomatologice: în timp ce statul mai are doar 2.085 de cabinete stomatologice, privaţii deţin de cinci ori mai multe – 10.528.Urmează policlinicile, centrele de diagnostic şi tratament, cabinetele medicale de specialitate şi cele de medicină generală, unde mediul privat deţine în medie peste 40% din unităţi.
Business Magazin: Povestea lui Mohammad Murad, omul care a adăugat cuvântul „ŞAORMA” în limba română. Mohammad Murad a venit în România în 1982 din Liban ca să studieze medicina şi a ajuns după 30 de ani să fie unul dintre cei mai mari hotelieri din ţară, să construiască şi să vândă peste 2.000 de apartamente, să dezvolte un lanţ de fast-food-uri şi să deţină o fabrică de pateuri. Cu toate acestea, medicul neurolog Mohammad Murad vorbeşte mai puţin despre bani şi mai mult despre fericire, milă şi dragoste.
Capital: Ce-ţi oferă cea mai simplă asigurare pentru 300 de euro pe an. O primă anuală cu o astfel de valoare, plătită pentru 30 de ani la o poliţă de viaţă, asigură familiei maximum 30.000 de euro în caz de deces sau invaliditate permanentă a asiguratului. Relaţia între valoarea asigurată şi prima anuală este una directă, în sensul în care cu cât prima este mai mare, cu atât şi eventuala despăgubire creşte. Dacă la această componentă mai adăugăm o clauză pentru despăgubiri în caz de invaliditate permanentă a asiguratului, obţinem cea mai simplă metodă prin care o persoană îşi poate proteja financiar familia în cazul în care nu mai poate produce venituri.