Hotnews – Codul Fiscal se modifica. Fiscul va putea folosi ca mijloace de proba date stocate pe orice fel de servere si inregistrari audio-video. Se majoreaza TVA aprobata la rambursare fara control de fond. Vezi toate noutatile din OUG publicata vineri seara. In Monitorul oficial de vineri 28 februarie 2014, a fost publicata OUG cu privire la modificarea Codului fiscal, a Codului de procedura fiscala si a altor acte normative. Documentul merita incadrat in categoria celor importante, deoarece se reduc dobazile de intarziere, se abroga obligatia certificarii declaratiilor anuale de impozit pe profit sau a altor declaratii anuale, lasandu-se aceasta certificare la optiunea facultativa a contribuabilului. Se majoreaza valoarea sumei TVA aprobata la rambursare fara control de fond, sub rezerva verificarii ulterioare. Ordonanta este mult mai vast, modificandu-se si procedura privind accesul la profesia de consultant fiscal, procedura esalonarii la plata a creantelor bugetare si alte prevederi similare.
Capital: De teama proceselor, Fiscul va plăti dobânzi pentru sumele restituite cu întârziere. Companiile vor primi dobânzi de întârziere de 0,03% pe zi pentru sumele pe care le-au plătit statului în baza unor decizii greşite sau anulate de Fisc, potrivit unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală. „În vederea punerii de acord cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene referitoare la acordarea de dobânzi contribuabililor în cazul creanţelor rezultate din anularea unui act administrativ fiscal, neadoptarea unei asemenea măsuri are ca efect declanşarea unor acţiuni la instanţele naţionale şi europene cu costuri atât pentru administraţia fiscală, cât şi pentru contribuabili care în lumina jusriprudenţei CJUE pot fi previzionate că vor fi soluţionate în defavoarea statului”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Adevărul – Gazprom, aproape de amendă din partea Comisiei Europene pentru practici anticoncurenţiale. Gigantul riscă o sancţiune de 15 miliarde de dolari. Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au readus în centrul atenţiei gigantul rus Gazprom, considerat una dintre „armele“ Kremlinului în politica sa externă, în condiţiile în care compania tocmai ce a avertizat Ucraina că nu şi-a plătit datoria de 1,5 miliarde de dolari pentru gaze şi în contextul în care trupele ruse au ocupat Crimeea.
Capital: Borcea, executat silit de către Fisc. ANAF a publicat un anunţ de vânzare a unor bunuri aparţinând firmei Crimbo Gas International, unde mama lui Cristi Borcea, fost acţionar la Dinamo, deţine 50% din capitalul social. Astfel, Fiscul îi vinde lui Borcea un teren in suprafata de 298 mp, la un preţ de pornire al licitaţiei 3.900 lei şi un teren in suprafata de 9248 mp, la un prţ de pornire al licitatiei de 150.975 lei (exclusiv TVA). Mai mult, conform unui alt anunţ, ANAF a scos la vânzare şi mai multe bunuri mobile al Crimbo Gas.
ZF: Cele mai mari afaceri ruseşti sunt vulnerabile la atacurile de pe bursele occidentale. Gazprom, singura companie din Rusia cu dreptul să exporte gaze naturale, este listată pe bursa de la Moscova, Londra, Berlin şi Frankfurt, precum şi în Statele Unite, conform site-ului companiei. Cei mai mari acţionari ai Gazprom sunt, în ordine descrescătoare, statul rus (50%) şi banca americană The Bank of New York Mellon (26,95%). La sfârşitul anului 2011, aproximativ 28,35% din acţiunile companiei erau listate sub forma ADR-urilor, certificate americane de depozit, depozitate la banca americană.