5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 4.08.2014

Economica.net
04 08. 2014
ziar_68743_46157600

ZF – Ce înseamnă tracţiunea IKEA: producătorul de mobilă Aramis, plus 1.000 de angajaţi în criză. Producătorul de mobilă Ara­mis Invest din Baia Mare a reuşit în criză să îşi majoreze cifra de afaceri cu 130%, până la 124 mil. euro, şi să angajeze 1.000 de oameni, ajungând la 2.858 de salariaţi. Fondată acum circa două decenii de Iacob Vladimir (60%) şi Marius Selescu (40%), compania Aramis exportă, potrivit datelor disponibile, peste 90% din producţie. Producătorul din Baia Mare ar fi şi cel mai mare furnizor local de mobilă al IKEA, informaţie pe care reprezentanţii companiei nu au confirmat-o, dar nici nu au infirmat-o.

Hotnews: Ucraina, o grenada in razboiul dintre yuan si dolar? Sanctiunile economice si financiare impuse Rusiei de SUA si UE nu raman fara raspuns. Urmand exemplul presedintelui Putin, care in mai 2014 a parafat cooperarea energetica dintre Gazprom si China Petroleum, oligarhii rusi isi dirijeaza afacerile si banii inspre China. Gennady Timchenko, un magnat din domeniul petrolier, isi administreaza acum cele 14 miliarde de dolari prin intermediul cartilor de credit chinezesti. Cardurile Visa si Master blocate de americani, miliardarul rus si le-ar fi inlocuit cu cardul chinezesc Union Pay.

Adevărul: De ce creşte preţul laptelui de patru ori de la fermă la raft. După ce se colectează cu mai puţin de un leu/litru de la crescătorii de animale, laptele ajunge la peste 4-5 lei/litru în magazine pentru că procesatorii şi retailerii storc profituri maxime de pe urma lui, lăsând creşterea costurilor în seama furnizorilor. Războaiele purtate în ultima perioadă de fabricile de lactate cu furnizorii lor tradiţionali – crescătorii de vaci, oi sau bivoliţe – au devoalat câteva realităţi interesante de pe această piaţă.

Capital: Cele mai bune carduri de credit din piață. Dobânzile împrumuturilor pe card variază într-o plajă largă, de la mai puțin de 15%, până la 28% pe an. Băncile încurajează folosirea lor în special pentru plăți la comercianți, motiv pentru care cele mai multe practică un nivel mai redus de dobânda pentru sumele cheltuite la POS, decât pentru retragerile de numerar. Există însă și instituții la care dobânzile sunt identice pentru ambele destinații. În plus, la două bănci – Carpatica și Veneto – perioada de grație, în care clientul nu plătește dobândă, se aplică atât pentru sumele cheltuite la comercianți, cât și pentru numerarul retras la ATM. Lucru important, deoarece produsul poate funcționa ca un credit de nevoi personale cu dobândă zero pe perioada de grație, motiv pentru care am acordat un bonus de două puncte la acest criteriu de analiză a cardurilor de credit.

EVZ: Ce câștigă românii din războiul fructelor dintre Rusia și UE. Practic, vor fi scutite de taxe vamale 20.000 de tone de mere și tot atâtea de prune, precum și 80.000 de tone de struguri de masă. Jumătate din aceste cantități vor intra pe piața unică înainte de 1 septembrie 2014, iar restul după această dată. Astfel, primele fructe și legume din Republica Moldova fără taxe vamale vor ajunge în piețele și magazinele românești în aproximativ două săptămâni, potrivit autorităților.

Adevărul: Banca Naţională plăteşte 2,3 milioane de euro pentru renovarea conacului care a aparţinut lui Mihail Oromolu, fost guvernator din perioada interbelică. Banca Naţională a României (BNR) vrea să renoveze un conac din comuna Păuşeşti-Măglaşi, judeţul Vâlcea, care a aparţinut lui Mihail Oromolu, guvernator al băncii centrale în perioada interbelică, şi estimează că va plăti pentru acest proiect până la 10,2 milioane de lei (2,3 milioane de euro), inclusiv TVA. Conacul, construit în perioada 1915 – 1916, a fost preluat de BNR în urmă cu câţiva ani de la Finanţele Publice Vâlcea.