5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 4.11.2013

Economica.net
04 11. 2013
ziare_3_10774100_07040400_36872500

Capital: Risc mare fără asigurare. Topul „judeţelor cu bulină”. Vasluiul, un județ prezent mereu în clasamentele negative din România, marchează o nouă „victorie“ într-un top al „judeţelor cu bulină roşie“, realizat de revista Capital, cu ajutorul datelor publicate de  Autoritatea de Supraveghere Financiară, Institutul Naţional de Statistică, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare, Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, dar şi în baza a două hărţi de risc obţinute în exclusivitate. Astfel, am constatat că cei mai săraci locuitori ai României (în Vaslui, salariul mediu reprezintă doar 66% din media pe ţară, după cum se poate vedea şi în tabel) sunt şi cei mai vulnerabili în caz de calamitate.

ZF – Ruşanu, ASF: Consultanţii de la Romgaz au evaluat greşit oferta, uitându-se mai mult după interesele lor, nu după cele ale vânzătorului (statul), care îi plăteşte.  Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, susţine că cei care s-au ocupat de intermedierea vânzării a 15% din Romgaz (banca americană Goldman Sachs, Erste, Raiffeisen şi BCR – n. red. ) s-au gândit mai mult la interesele lor în tranzacţie şi mai puţin la cele ale vânzătorului – statul român – cel care i-a angajat şi îi plăteşte pentru a obţine cel mai bun preţ.

România liberă: Cele trei găselniţe ale concesiunilor de autostrăzi. Concesionarii viitoarelor autostrăzi ce vor fi construite în România nu vor scoate nici un ban din buzunar dacă pe acestea nu va circula nici o maşină. Pentru a-i plăti, statul va cere automobiliştilor taxă şi pe sectoarele construite din fonduri europene sau din bani publici şi va introduce, totodată, şi o taxă pe carburanţi. Concesionarii tronsoanelor de autostradă scoase la concesiune, anume Comarnic-Braşov, Centura Sud Bucureşti şi Piteşti-Craiova nu vor risca nimic în cazul în care pe acestea nu va circula nici o maşină, după ce vor fi deschise traficului.

ZF: Începe explorarea gazelor de şist în Constanţa. Unii localnici reclamă că firma de prospecţiune a intrat abuziv pe terenurile lor. Compania de servicii geologice Prospecţiuni SA (PRSN), controlată de Ovidiu Tender, a început lucră­rile de achiziţie de date seismice în judeţul Constanţa, aceasta fiind prima etapă în explorarea pentru gaze de şist. Clientul este grupul american Chevron, care deţine licenţa pentru trei perimetre de hidrocarburi în zonă.

Hotnews: Pampers si camasi de noapte – cheltuieli gasite de Fisc la un mare colector de bani pentru artisti. Disputa in instanta intre CREDIDAM si ANAF. O inspectie ANAF desfasurata in prima jumatate a acestui an la cel mai mare organism care administreaza drepturile de autor ale interpretilor, CREDIDAM, a constatat presupuse nereguli ce ridica semne de intrebare privind activitatile uneia dintre cele mai vechi si mai mari asociatii de acest tip. TVA dedus gresit, neplata impozitului pe profit in unele cazuri, dar si cheltuieli pentru pampers si lapte praf, camasi de noapte, parfumuri, medicamente sau zeci de sticle de vin au determinat ANAF sa constate la CREDIDAM obligatii suplimentare de plata de peste 5 milioane de lei, potrivit mai multor documente obtinute acum de HotNews.ro. Pentru mai putin de jumatate din aceasta suma a fost emisa si o somatie de plata. Atat raportul ANAF, cat si somatia de plata au fost contestate de CREDIDAM in instanta.

Gândul: Marea transhumanţă. Un cioban român, unul polonez şi prietenii lor din Braşov au arătat Europei cum a intrat România în Schengen, acum o mie de ani. La început a fost cuvântul; ştirea, cum s-ar spune. Aflu surprins că un cioban din Rotbav, Feldioara, plecat în transhumanţă, a ajuns până în Polonia cu 300 de oi şi un miel, după 100 de zile de mers şi 1350 de kilometri parcurşi. „Aşa, pur şi simplu? – întreb neîncrezător. Poate n-o fi avut, omul, GPS şi a rătăcit drumul!”, zic, convins că totu-i doar o glumă cu potenţial. Rotbavul este un sat, la nord de Braşov, între Reconstrucţia şi Măieruş, pe drumul spre Sighişoara. Aparţine comunei Feldioara, în Ţara Bârsei, căreia i se mai spune şi ,,Mica Transilvanie”.