5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 4 martie 2013

Economica.net
04 03. 2013
pile_of_newspapers_21_40048100

ZF: Infrastructura la început de primăvară: Autostrăzi construite în proporţie de doar 50-60%, deşi ar trebui să fie gata peste o lună. Constructorii celor mai importante zece autostrăzi din România au încasat până la începutul lunii februarie circa un miliard de euro pentru lucrările realizate, echivalentul a 60% din valoarea cumulată a contractelor pentru aceste şosele. Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din ţară au înaintat, în medie, cu circa 7,4% în perioada 1 noiembrie- 1 februarie, arată o analiză a ZF pe baza datelor transmise de CNADNR. Avansul lucrărilor în cele trei luni este comparabil cu cel pe care şantie­rele îl înregistrau în general în doar o lună din anul 2012, însă reducerea ritmului de construcţie se explică prin faptul că în perioada de iarnă lucrările se suspendă sau sunt destul de reduse, din cauza vremii nefavorabile.

Capital: Cine, cum şi unde ne judecă din 15 februarie. Din 15 februarie au intrat în vigoare majoritatea prevederilor din noul Cod de procedură civilă (NCPC).  Vorbim, practic, despre cea mai importantă schimbare  din ultimii 23 de ani în ceea ce priveşte procesele civile. Mai mult, noile reglementări aduc noţiuni în premieră în legislaţia locală. În primul rând, procesele civile vor avea termene prestabilite. Noua lege obligă judecătorii să estimeze data la care se va pronunţa  decizia. Tehnic, această estimare va fi realizată de fiecare judecător în funcţie de experienţa sa proprie.

ZF: BCR îşi face „uzină de reciclare“ a creditelor proaste de 3,2 mld. euro. Divizia de recuperare a creanţelor din BCR, cu o schemă de personal de 500 de oameni, va funcţiona ca o companie de sine stătătoare în cadrul băncii şi are misiunea de a deveni centru de profit, afirmă Manfred Wimmer, vicepreşe­dinte executiv pe financiar al Erste Group, acţionarul majoritar. „Refacem toată zona de gestiune a creditelor neperformante şi de restructurare. Am alocat personal suplimentar şi vrem să construim o bază operaţională care să devină centru de profit“, spune bancherul austriac care a pilotat integrarea BCR în grupul Erste.

Capital: Cine plătește pierderile uriaşe ale băncilor. „Prin 2008, şi câinii ar fi luat credite dacă aveau buletin“, spunea şeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză. După cinci ani, bancherii se văd îngropaţi în pierderi uriaşe, iar efectele se transmit în întreaga economie. Veştile rele din sistemul bancar vin în lanţ. Trei ani de pierdere consecutivă semnalează o problemă gravă pentru orice piaţă. Ca şi când imposibilitatea redresării afacerilor o perioadă atât de îndelungată nu ar fi fost suficientă, pierderile au atins, în 2012, şi un nivel record – 2,1 mld. lei, de trei ori mai mare decât în 2011, iar rentabilitatea capitalului este negativă.

România liberă: Concesiuni de autostrăzi, licitate după chipul şi asemănarea regilor asfaltului. În 2008 nici un rege român al asfaltului nu ar fi putut visa la concesiunea Autostrăzii Comarnic-Braşov, ca urmare a condiţiilor dure puse pentru participarea la licitaţie. Relaxarea cerinţelor în prezent permite asfaltatorului Dorinel Umbrărescu să viseze la acest proiect, dar şi la concesiunea Centurii Sud Bucureşti. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţio­nale din România (CNADNR)  a relaxat cerinţele de calificare la licitaţie faţă de cele cerute constructorilor în 2008, an în care a mai existat o tentativă de găsire a unui concesionar pentru ceea ce este cea mai aşteaptată autostradă din România.