5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 5.06.2013

Economica.net
05 06. 2013
ziare_3_10774100_07040400_36872500

ZF: Patru bănci au o expunere de 16 mil. euro pe insolvenţa „Eugeniei”.  Bancpost, Banca Italo-Romena, Alpha Bank şi Banca Transilvania alături de un grup de şase traderi de cereale ce cuprinde nume precum VA Intertrading, CHS, Brise Group, Al­fred Toepfer şi Cargill, au de recuperat datorii cumulate de aproximativ 19,5 milioane de euro de la producătorul brandului de biscuiţi Eugenia.

România liberă: Paradoxal. Proiectele de PPP ale Guvernului depăşesc valoarea tuturor proiectelor semnate în UE în 2012. Pe o piaţă europeană a PPP-în scădere, Guvernul are ambiţii mari în pofida faptului că nu avem încă o legislaţie competitivă necesară şi că nu am derulat niciun astfel de proiect până în prezent. Piaţa Parteneriatelor Public-Privat (PPP) a fost anul trecut în scădere faţă de 2011, cu 35% ca valoare şi cu 21% ca număr, arată date ale Centrului European de Extertiză în PPP, menţionate ieri de avocaţii de la Grigorescu Ştefănică, în cadrul  unei mese rotunde dedicate acestor parteneriate.

Avocatura.net: Intermediarul americanilor de la OmniTRAX, pretendenti la privatizarea CFR Marfa, dat in judecata de Dan Sova pentru tulburare de posesie. Ministerul Transporturilor va deschide, joi, pentru a doua oara ofertele depuse in vederea privatizarii pachetului majoritar de acțiuni al companiei CFR Marfa. La licitație s-au inscris, atat prima oara, cat si dupa ce procedura a fost reluata de la zero, trei companii – Grup Feroviar Roman, asocierea dintre Transferoviar Grup SA si Donau-Finanz Viena, precum si consorțiul nord-american OmniTRAX Denver Colorado.

Capital: Cel mai bun credit de consum este cel maxim. Vinovat de numărul mare de neperformante, vinovat că a condus cândva la euroizarea economiei, creditul de nevoi personale fără ipotecă sau, pe scurt, creditul de consum a reușit să iasă deasupra tuturor încercărilor, fiind încă unul din principalele elemente de promovare a băncilor, utilizat în special în preajma sărbătorilor.

ZF: Revolta producătorilor din auto: Acum 12 ani autorităţile ne-au promis autostradă de la Nădlac la Sibiu. Nu o avem nici astăzi. Un camion pierde o zi întreagă de la Braşov până la ieşirea din ţară. Dezvoltarea lentă a infrastructurii reprezintă unul dintre principalele motive pentru care România nu beneficiază de şi mai multe investiţii din partea producătorilor de componente, alături de faptul că autorităţile promit proiecte de infrastructură care însă nu se realizează la timp. Industria auto generează anual afaceri de 12 mld. euro, iar 35 dintre cei mai mari 100 de exportatori români sunt producători de componente auto.