ZF – Topul celor mai mari companii controlate de antreprenori român: Alin Niculae de la Oscar Downstream este cea mai mare supriză. Ioan Niculae (Interagro), Alin Niculae (Oscar Downstream) şi Dragoş Pavăl (Dedeman Bacău) controlează primele trei companii cu acţionariat privat românesc şi au avut anul trecut afaceri de 7,7 mld. lei (1,7 mld. euro), în creştere cu aproape 10% faţă de 2011. Dedeman, cel mai mare retailer român a intrat pentru prima dată în top trei al celor mai mari companii private locale, după un avans de aproape 20% al vânzărilor şi un profit record de 260 mil. lei raportat în 2012, potrivit topului realizat de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi din anuarul Cei mai mari jucători din economie.
Capital: Cea mai mare fuziune din piaţa asigurărilor se coace la Viena. Acţionarul majoritar al Asirom şi Omniasig a numit, în ambele companii, oameni noi în posturi-cheie. În raportul oficial, VIG se vede deja lider al pieţei din România. Două dintre cele mai mari societăţi de asigurare din România, ambele avându-i ca acţionar majoritar pe austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG), ar putea fuziona în viitorul apropiat. Informaţia, care se referă la Omniasig şi Asirom, circulă deja de câteva luni în piaţa asigurărilor. În urma fuziunii, ar rezulta cea mai mare societate de asigurări din România. Pe cale oficială, informaţia e încă negată, VIG mizând, aproape în toate ţările unde este prezentă, pe o strategie multibrand, după cum ne spune şi Alexander Jedlicka.
România liberă: Bulgaria-România: 4-1, scorul metroului nou, construit după 1990. În ultimii 15 ani, Sofia a construit 40 de kilometri de linie de metrou, de 4 ori mai mult decât cei 10 kilometri construiţi în Bucureşti după căderea comunismului. Capitala Bulgariei a pornit de la zero, cu nici un kilometru existent în 1990. Bucureştiul va fi ajuns din urmă în 2018 de către Sofia, capitala Bulgariei, acesta fiind anul în care reţeaua de metrou din ţara vecină va ajunge la o lungime de 63 de kilometri, doar cu 7 kilometri mai puţin decât actuala reţea a Metrorex. Ideea construcţiei metroului din Sofia este veche, însă lucrările de realizare a reţelei au demarat abia în anii ’90. În 1998 bulgarii au deschis primii kilometri de metrou, iar întreaga lor reţea a fost realizată în anii scurşi de atunci. În medie, după 1990 vecinii de la sud de Dunăre au realizat 2 kilometri de linie anual, românii – doar 400 de metri.
ZF: De la luptele de pe bursă la cele din fotbal: Andrici şi Beze pariază 1,5 mil. euro ca să ducă Craiova în liga I şi pe bursă. Adrian Andrici şi Dumitru Beze, doi investitori de pe bursă, au hotărât să facă pasul în fotbal, fiind începând de ieri investitori la clubul CS Universitatea Craiova după ce acest proiect a fost votat ieri de consiliul local Craiova. Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, şi Dumitru Beze, unul dintre investitori, au făcut ieri publică asocierea dintre primăria Craiovei şi firma Blue Lions Capital pentru susţinerea echipei de fotbal Universitatea Craiova.
Hotnews: Cum isi chinuie CFR-ul calatorii – Scurta enumerare a lucrurilor enervante cand mergi cu trenul. Sa mergi cu CFR-ul e un stres, iar daca o faci o data, nu vrei s-o repeti prea des. Nu e o exagerare, iar parcursul greoi, desele „furturi” de cabluri, vagoanele murdare si intamplarile neprevazute duc la o concluzie clara: calatoria cu trenul in tara este de evitat. Romania vs Ungaria – Lentoare vs rapiditate. Trenurile noastre se urnesc greu. Ati observat ca plecarea din gara a unui tren este lenta, garnitura accelereaza greu, se aude scrasnet dur de fiare si viteza mare este atinsa abia dupa cativa kilometri. Trenul se urneste cu adevarate „dureri ale facerii”, toate angrenajele scartaie de-ti „streseaza” urechile.