Capital: Fiscul ia cireaşa de pe tort: Fură startul în procedura de insolvenţă şi execută patronii. Fiscul are posibilitatea să execute silit persoanele care au cauzat falimentul unei firme atunci când există riscul să nu încaseze nimic prin procedura din legea insolvenţei. Astfel, statul are un avantaj în faţa celorlalţi creditori. Guvernul, prin vocea premierului Victor Ponta, a anunţat că legea insolvenţei este o victorie pentru bugetul de stat. Din cele 44 de miliarde lei, datorii acumulate de firmele insolvente la buget, ar urma să fie recuperate 4 miliarde lei. Cifrele avansate de şeful executivului au contrariat mediul de afaceri de vreme ce legea, oricât de favorabilă statului, nu poate fi retroactivă. Prin urmare, debitele vechi vor fi recuperate în baza legii care a funcţionat până pe 28 iunie când a intrat în vigoare noul Cod al insolvenţei.
ZF – Top 15 afaceri eoliene: creşteri de 30 de ori pe an sau marje de profit de 87%. Cele mai mari 15 companii care produc energie eoliană din România au avut anul trecut afaceri de peste 418 milioane de euro, de 3,5 ori mai mari faţă de cele din 2012, la care au bifat profituri nete cumulate de aproape 100 de milioane de euro. Banii au venit mai mult din subvenţiile acordate de stat şi plătite de toţi consumatorii, în contextul în care certificatele verzi au generat mai mulţi bani decât activitatea de bază, producţia de energie. România a avut până la începutul acestui an una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru energia verde la nivel european, lucru care se vede şi în rezultatele companiilor din sector.
Hotnews – Valea Oltului, blocata dupa inundatii; DN1, sufocat de trafic: Ce se intampla cu autostrazile Sibiu-Pitesti si Comarnic-Brasov care ar trebui sa descongestioneze traficul intre Ardeal si Bucuresti. Drumul National 7 care strabate Valea Oltului a fost inchis in weekend pentru reparatii in urma inundatiilor, iar pe DN1, pe Valea Prahovei, circulatia a fost aproape paralizata in urma aglomeratiei. In tot acest timp, autostrada Comarnic – Brasov, concesiunea care a fost anuntata ca un pariu politic de catre Victor Ponta, bate pasul pe loc si, la mai bine de un an si jumatate de la licitare, in discursul oficialilor se pomeneste despre o posibila anulare. Asta in timp ce procedurile pentru Sibiu – Pitesti, autostrada tergiversata birocratic de mai bine de doi ani, se prelungesc in continuare, iar termenul de finalizare, ba chiar de incepere a lucrarilor, inca nu se vede la orizont.
ZF – Kaufland şi-a stabilit obiectivul: afaceri de 2 miliarde de euro până în 2018. România are doar patru companii cu afaceri de peste 2 mld. euro, Dacia, două companii din grupul OMV şi Rompetrol Rafinare. Kaufland, lanţul de hipermarketuri cu preţuri mici, este în prezent liderul comerţului local, cu afaceri de 1,64 miliarde de euro anul trecut, în creştere cu aproape 14% faţă de 2012. Germanii au devenit liderul comerţului local în 2011 după ce au depăşit Metro Cash&Carry, care deţinuse supremaţia timp de 15 ani.