ZF: România învaţă să trăiască cu tot mai puţină finanţare externă. Băncile străine au schimbat direcţia şi au scos 200 mil. euro din titluri de stat în S1. Scăderea expunerii suverane înseamnă o schimbare la 180 de grade a stategiei străinilor, care au cumpărat agresiv titluri de stat în criză. Expunerea băncilor europene pe titluri de stat româneşti a scăzut cu 190 mil. euro în primele şase luni din acest an în contextul presiunii legate de nevoile de capital şi pe fondul tensiunilor de pe scena politică internă. Grupul italian UniCredit, Société Générale din Franţa şi austriecii de la Raiffeisen au raportat cele mai mari scăderi ale expunerilor – de 146 mil. euro, 111 mil. euro şi respectiv 82 mil. euro, potrivit datelor de la Autoritatea Bancară Europeană.
Capital: Cum rămâi fără credit din cauza angajatorului. Dacă lucrezi în construcţii, comerţ sau media şi eşti angajat la o firmă cu mai puţin de 50 de oameni, ai şanse să plăteşti o dobândă şi cu 3 puncte mai mare decât un IT-ist care munceşte într-o companie multinaţională. Modalitatea exactă de calcul al scoringului unui client este un secret bine păzit. În fapt, majoritatea angajaţilor din bănci pot avea cel mult o idee generală despre felul în care este analizată capacitatea de îndatorare a fiecărui client.
Hotnews.ro: Planul B pentru Oltchim: Statul roman si trei banci au constituit. Comitetul pentru Stabilizarea combinatului. Autoritatile statului (AVAS, Guvern, Electrica) si trei banci creditoare au infiintat Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), un parteneriat public-privat care are ca obiectiv mentinerea companiei pe linia de plutire si pregatirea pentru privatizare. Oltchim va fi restructurat si reorganizat, iar bancile creditoare vor asigura capitalul de lucru, a anuntat intr-un comunicat Ministerul Finantelor. Comitetul va cauta un investitor „cu o capacitate financiara corespunzatoare, pentru a asigura operarea Oltchim si Arpechim”, se mai arata in comunicat. Guvernul va cere acordul Bruxelles-ului pentru un ajutor de salvare si ar putea acorda suplimentar un imprumut din fonduri publice.
EVZ: Volkswagen va fabrica noul Golf în afara Europei. Producătorul auto german Volkswagen nu va mai fabrica modelul Golf doar în Germania. Pe lista noilor țări în care va fi asamblat cel mai bine vândut model din Europa se află, deocamdată, două nume: Mexic și China. Noul Golf va fi asamblat, cel mai probabil din 2014, și la fabrica Volkswagen din Puebla, Mexic (alături de noul Beetle).
ZF: Nusco va construi o clădire de birouri de 17 milioane de euro. Michele Nusco, CEO şi unul dintre acţionarii grupului italian Nusco, cu afaceri în imobiliare şi industria uşilor şi ferestrelor, spune că la finalul acestui an va începe construcţia unei noi clădiri de birouri, situată în imediata apropiere a turnului de 19 etaje Nusco Tower din zona Aurel Vlaicu. „Estimăm că spre sfârşitul anului vom începe lucrările şi deja suntem în discuţii cu două firme de construcţii. În 18 luni de la începerea construcţiei imobilul va fi gata”, spune Nusco.