5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 6.01.2015

Economica.net
06 01. 2015
ziar_55333956788_25756700

ZF – Fraţii Pavăl au ridicat al patrulea magazin Dedeman din Capitală. Compania de bricolaj Dedeman, controlată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl din Bacău, a ridicat structura magazinului ce va fi deschis pe bulevardul Theodor Pallady din estul Capitalei şi continuă angajările pentru această unitate comercială în care vor lucra în jur de 180 de oameni.

DIGI24 – „Prima Maşină” porneşte cu frâna trasă. Interes scăzut din partea clienților și din partea băncilor. Programul „Prima Maşină” nu porneşte la prima cheie. Românii care vor să îşi cumpere autoturisme noi cu credite garantate de stat așteaptă deja de două luni normele de aplicare. Nici băncile nu s-au înghesuit să depună oferte. Doar şapte din 40 vor să dea asemenea împrumuturi.

CURSDEGUVERNARE – Investiţiile străine directe în România au ajuns la 60 miliarde de euro. Repartizarea lor și efectele. Investiţiile străine directe (ISD) totale, realizate până la 31 decembrie 2013 au ajuns la circa 60 miliarde euro, potrivit cercetării statistice întreprinse în colaborare de Banca Naţională a României în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică. Din această sumă, cam două treimi reprezintă aport la capitalurile proprii ale întreprinderilor cu investiție străină rezidente în România și o treime creditul net primit de la investitorii străini.

ZF – Exporturi de energie electrică de 250 mil. €, 12% din producţie. Exporturile de energie au ajuns anul trecut la un nivel record, depăşind nivelul din 2008, circa 12% din producţia de electricitate locală mergând peste graniţe, în Bulgaria, Serbia şi Ungaria.

Capital – Executările silite, motorul de creştere al pieţei imobiliare în 2015. Anul 2015 va aduce cea mai mare creştere din ultimii cinci ani pe piaţa de consultanţă imobiliară, susţinută, cu precădere, de portofoliile imobiliare bancare executate, preconizează managerul companiei DTZ Echinox.

Gândul – GREXIT – Grecii aleg, pe 25 ianuarie, între faliment şi austeritate. Sondajele de până acum sugerează că elenii ar prefera soluţiile propuse de partidul de extremă stânga, Syriza, care doreşte renegocierea pachetului de sprijin financiar, prin care troika formată din Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a pus la dispoziţia Greciei bailout-uri în valoare de 250 de miliarde de euro. Nemulţumirile sunt legate de măsurile de austeritate cerute, la schimb, de partenerii internaţionali, măsuri care au împiedicat falimentul statului, dar au deteriorat standardele de viaţă ale cetăţenilor.