5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 6.10.2015
10 ani de banking in Romania: 2005-2015. Ce banci au venit, cine a plecat, cum a schimbat criza peisajul bancar local – Hotnews. Cine isi mai aminteste astazi de banci ca Midbank, Eurom, Daewoo Bank, Emporiki, Nova Bank, Egnatia si atatea altele, care operau in 2005 in Romania? Locul lor a fost luat de banci cu capital autohton (Banca Feroviara, Banca Romana de Credite si Investitii) sau cu capital strain (Credit Agricole, Leumi Bank s.a). Fata de acum 10 ani, sistemul bancar din Romania a suferit numeroase operatii estetice pentru a-si putea pastra parametrii in limita functionalitatii. Criza din 2008 (care pentru bancile locale inca nu s-a incheiat cu totul) a confirmat o mai veche vorba care spune ca abia cand vine refluxul se vede cine are slip pe el si cine inoata gol in mare.
O spune SRI: Statul nu se informatizează deoarece favorizează interesele unor companii – Profit.ro. Administrația publică nu aplică programe eficiente de informatizare deoarece, conform unui raport al SRI consultat de Profit.ro, sunt favorizate interesele financiare ale unor companii private, care livrează soluții IT nefuncționale și formează carteluri cu alte firme, eludând și normele achizițiilor publice.
Germanii de la Kaufland au ajuns la un portofoliu imobiliar de 1 mld. €, dublu faţă de 2008 – ZF.
Există viaţă şi dincolo de Dacia – Capital. Dominat economic de uzinele de la Mioveni şi de partenerii lor, Argeşul încearcă să fie competitiv şi în alte domenii. Şi, în unele cazuri, chiar reuşeşte.
Bani pentru foștii cuponari. Cum puteți afla dacă sunteți unul dintre ei – DIGI24. Peste 8 milioane de români figurează ca acţionari la societăţile listate la bursă. Şi-au câştigat acest statut în urma procesului de privatizare în masă inițiat de Guvern acum 20 de ani, în 1995.
Proprietarul francez al Apa Nova, despre scandalul de corupţie: Majorările de preţ la apă au fost substanţiale, dar justificate – ZF. Grupul francez Veolia, care controlează Apa Nova, compania ce furnizează serviciile de apă şi canalizare din Bucureşti printr-un contract de concesiune pe 25 de ani, susţine că majorările tarifare pe care le-a aplicat în ultimii ani şi pe care procurorii anticorupţie le suspectează în prezent au fost impuse şi de investiţia de peste 100 de milioane de euro în staţia de epurare a apelor uzate de la Glina, inaugurată în urmă cu patru ani de Apa Nova.