Hotnews: Care sunt constructiile speciale la care vor fi aplicate noi impozite. Pana acum, constructiile speciale nu erau supuse impozitarii. Din 2014 vor fi. Toate aceste constructii speciale sunt folosite in domeniul energetic si cel al transporturilor. Sonde de titei, gaze, sare; platforme de foraj marin; centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, statii de transformare si de conexiuni, precum si cladirile si constructiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, retele aeriene de transport si distributie a energiei electrice si stalpii aferenti acestora, cabluri subterane de transport, instalatii electrice de forta; Mai multe detalii aici
Capital – Harta şpăgii: cât, cum, unde și de ce plătim. cele mai mici şpăgi par a se plăti în judeţele Bihor, Sibiu şi Braşov (între 42 şi 50 de euro), urmate de Galaţi, Prahova şi Brăila (între 51 şi 59 de euro în medie). Dacă pentru primul grup de judeţe explicaţia ar putea fi o conduită mai morală a ardelenilor, pentru cele de la Dunăre situaţia economică proastă ar putea fi responsabilă pentru nivelul mic al mitei plătite. La polul opus se află în general zone cu performanţe economice peste media naţională – judeţul Timiş, pentru care au fost raportate pe site-ul mai sus menţionat şpăgi medii de 304 euro, Constanţa – cu 271 de euro, Mureş –231, Dolj – 225, Bucureşti – 213, Cluj – 203, Covasna – 192 şi Iaşi – 171 de euro. De remarcat că aici avem județe din toate colțurile țării.
ZF: Ponta se arată inventiv într-un singur domeniu, taxe peste noapte: De la eoliene până la carburanţi, toate vor fi impozitate. Din benzină se strâng 500 milioane de euro, dar cu ce preţ? Statul ar putea colecta anul viitor circa 500 de milioane de euro din taxarea suplimentară a carburanţilor cu 7 cenţi pe litru. Aceeaşi sumă ar fi fost încasată de stat dacă TVA s-ar fi majorat peste noapte de la 24% la 25% sau dacă impozitul pe profit ar fi crescut cu un punct procentual de la 16% la 17%. Oamenii din piaţă spun că nu au existat consultări pe această temă.
România liberă: Cine este de vină pentru miliardul de euro pierdut de România. Neregulile descoperite în contractele pe bani europeni ne pot costa scump, după cum a recunoscut recent chiar ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Printre cei care se fac vinovaţi de astfel de nereguli se numără vicepremierul Liviu Dragnea sau asfaltatorul răsfăţat cu bani publici Nelu Iordache. „România va trebui să dea Comisiei Europene, pentru deficienţe în sistem, peste un miliard de euro“, datoria „imensă“ fiind preluată de către bugetul de stat şi apărând, automat, la deficit în raportul FMI, a declarat zilele trecute ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Adevărul: Guvernul va transfera Minvest Roşia Montană din nou la Economie. Dan Şova şi-a încheiat misiunea. Societatea Minvest Roşia Montană, înfiinţată de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, va fi transferată de la ministrul delegat pentru Investiţii, Dan Şova, la Ministerul Economiei, considerându-se că Şova şi-a încheiat misiunea prin redactarea unei legi pe această temă.
Capital – Cea mai puternică femeie din IT-ul românesc: „Aş fi vrut să mă fac medic”. Lucrează de aproape 20 de ani într-o industrie dominată de bărbaţi şi a fost implicată în dezvoltarea mai multor companii IT, însă puţini ştiu că meseria pe pe care ar fi vrut să o urmeze este cea de medic. Carmen Sebe este considerată cea mai puternică femeie din IT-ul românesc, ea fiind implicată în toate marile exit-uri ale cunoscutului antreprenor Radu Georgescu, preşedintele Gecad Group.