5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 7.03.2014

Cea mai bogată femeie din România a înjumătăţit în cinci ani averea moştenită de la soţul ei, de ce s-a răzgândit Dan Şova în privinţa autostrăzii Piteşti-Sibiu, Carabulea vrea să schimbe conducerea Băncii Carpatica, iar managerii vor fuziunea cu o altă bancă, şi Skoda îşi schimbă strategia. Citeşte pe larg revista presei din 7 martie 2014
Economica.net - vin, 07 mart. 2014, 05:47
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 7.03.2014

Businessmagazin.ro: Cea mai bogată femeie din România a înjumătăţit în cinci ani averea moştenită de la soţul ei. Cea mai bogată femeie din România, unica fiică a generalului Ştefan Guşă, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei şi personaj-cheie în evenimentele din decembrie 1989, are o avere de circa 700 de milioane de euro, potrivit estimărilor Forbes. După decesul soţului ei, Iosif Constantin Drăgan, în 2008, Veronica Guşă de Drăgan a devenit cea mai bogată femeie din România, fiind unicul acţionar al grupului de firme şi având de administrat o avere de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

România liberă: De ce s-a răzgândit Dan Şova în privinţa autostrăzii Piteşti-Sibiu? Ministrul Infrastructurii, Dan Şova, pare să se fi răzgândit în privinţa oportunităţii realizării autostrăzii Piteşti-Sibiu. Autostrada se va face, a spus zilele trecute ministrul la audierea sa de către comisiile de specialitate ale Parlamentului. “Sibiu-Piteşti se face. (…) Pe 3 martie s-au declanşat la CNADNR procedurile pentru selecţia consultantului pentru a realiza studiul de fezabilitate, procedurile urmând să dureze maximum 6 luni, cu tot cu eventuale contestaţii. Pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Sibiu-Piteşti există o sumă de 28 de milioane de euro pusă la dispoziţie de Comisia Europeană în alocarea 2007-2013”, le-a spus Şova parlamentarilor.Declaraţiile sale sunt surprinzătoare. În decembrie 2013, atât el, cât şi premierul Victor Ponta erau foarte virulenţi la adresa celor care susţineau necesitatea construirii autostrăzii. O aşa-zisă strategie de construire a autostrăzilor până în 2020 prevedea realizarea segmentului dintre Piteşti şi Curtea de Argeş, lăsând până la Sibiu o pată albă.

ZF: Senatorii susţin că vor să facă o anchetă fără precedent privind salariile şi activitatea şefilor din supravegherea financiară. Ancheta nu-i vizează numai pe şefii ASF, ci şi pe cei ai fostelor CSA, CNVM şi CSSPP.  Comisia de buget de la Senat a început o anchetă fără precedent a activităţii Autorităţii de Supraveghere Financiară: vor fi audiaţi conducătorii instituţiei, dar şi persoanele care au condus fostele comisii de supraveghere până în aprilie 2013, iar salariile încasate de aceştia vor fi verificate. Până la finalul lunii martie Parlamentul va lua o decizie cu privire la actuala conducere, dar şi cum anume va fi modificată legea astfel încât ASF să devină o instituţie credibilă şi transparentă.

0-100.ro: Volkswagen schimba strategia. Skoda va avea mai multa prestanta, SEAT isi va incerca din nou norocul in Europa. Grupul Volkswagen are 12 marci auto cu un total de 300 de modele, iar diferentierea este uneori greu de facut suficient de bine. Grupul pregateste insa o schimbare de strategie pentru Skoda, careia vrea sa ii dea prestanta si sportivitate. Grupul trebuie sa ridice Skoda fara insa a eclipsa brandul Volkswagen si trebuie sa gaseasca solutii pentru a revigora SEAT, care se doreste a fi relansata pe pietele europene, desi a acumulat pierderi mari, noteaza Reuters.

Adevărul: Carabulea vrea să schimbe conducerea Băncii Carpatica, managerii urmăresc fuziunea cu altă bancă. Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, care deţin împreună pachetul majoritar al Băncii Comerciale Carpatica, intenţionează să schimbe actuala conducere executivă, prin modificarea statului şi componenţei Consiliului de Supraveghere şi Directoratul, în timp ce managerii propun fuziunea cu altă bancă.

Capital: Pariu pe banii chinezilor. Două mari proiecte naționale bat pasul pe loc de mulți ani. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și hidrocentrala de la Tarnița necesită fonduri de 7-8 miliarde de euro. Singurii interesați în acest moment sunt chinezii. La finele anului trecut, cu ocazia vizitei delegației chineze în România, premierul Li Keqiang a anunțat investiții de peste zece miliarde de dolari în sud-estul Europei, principalele sectoare vizate fiind energia și agricultura.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...