5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 7.05.2013

Economica.net
07 05. 2013
ziare_35223000_29633000

ZF: Cel mai scăzut nivel de finanţare bancară externă înregistrat de la începutul crizei în 2008. Băncile străine au tăiat peste 3 mld. euro din liniile de finanţare în ultimul an. România a trecut de pericolul unor retrageri dezordonate ale finanţărilor bancare, însă tendinţa de reducere a expunerilor e evidentă. Finanţările externe primite de băncile din România au coborât la sfârşitul primului trimestru din acest an sub pragul de 20 mld. euro, marcând cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul crizei în 2008. Dincolo de declaraţiile oficiale de angajament faţă de piaţa locală, datele statistice publicate de BNR indică pentru ultimul an o accelerare a procesului de subţiere a liniilor de finanţare acordate din exterior băncilor locale: în martie 2013 pasivele externe ale sistemului bancar românesc însumau 19,9 mld. euro, cu 3,2 mld. euro mai puţin decât în martie 2012.

Capital: IMM-urile se împotmolesc în mlaștina legislativă. Actele normative complicate, interpretabile și care se schimbă după cum bate vântul reprezintă de mulți ani una dintre cele mai mari probleme ale întreprinderilor mici şi mijlocii din România. În toamna anului trecut, Steven van Groeningen, președintele Consiliului Investitorilor Străini și al Raiffeisen România, spunea că antreprenorii pe care îi reprezintă așteaptă de la noul cabinet o mai mare predictibilitate a mediului economic și o mai mare stabilitate legislativă. De fapt, aceeași solicitare a fost transmisă de mediul de afaceri fiecărui guvern din ultimii 15-20 de ani.

Hotnews: A fost sau n-a fost intelegere intre banci in cazul atacului speculativ pe leu? Consiliul Concurentei a inchis dupa 4 ani investigatia, fara a da sanctiuni. Consiliul Concurentei a inchis investigatia avand ca obiect o posibila intelegere intre companiile active pe piata serviciilor bancare si interbancare din Romania. In cadrul investigatiei, a fost analizat, in special, comportamentul bancilor participante la stabilirea indicilor de piata de monetara, ROBID si ROBOR, in perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfunctionalitatilor inregistrate de piata monetara interbancara, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei. Povestea acestei investigatii e lunga si are ca principal obiect posibilele intelegeri care ar fi avut loc intre mai multe banci in cadrul atacului speculativ pe leu din toamna lui 2008. In urma acestui atac, dealerii bancilor participante au fost demisi sau si-au prezentat demisiile la presiunea BNR.

ZF: Afacerile fraţilor Micula s-au întors la nivelul din 2002. Economia nea­gră înfloreşte, n-ai cum să concurezi cu cineva care vinde şi nu plăteşte impozitele la stat. Afacerile grupului European Drinks & Food, deţinut de fraţii Ioan şi Viorel Micula, au ajuns în 2011 la nivelul celor din 2002, în condiţiile în care în perioada 2007 – 2008 era cel mai mare grup alimentar din România, cei doi oameni de afaceri investind circa un miliard de euro în fabricile din Bihor. „Economia neagră înfloreşte, n-ai cum să concurezi cu cineva care vinde şi nu plăteşte impozitele la stat. Se vând băuturi alcoolice la marginea străzii. Unde în altă ţară din UE se mai întâmplă acest lucru“, a declarat Ioan Micula, unul dintre acţionarii grupului.

IncomeMagazine: Secretul mărcilor proprii din hipermarketuri și mitul calității acestora. „Accesul către aceste produse mai ieftine, dar cu calităţi similare faţă de mărcile consacrate, este înlesnit pentru populaţia cu venituri medii şi mici, ce reprezintă grosul clienţilor noştri, fără să excludem şi vârful acestor produse. (…). Clienţii români sunt din ce în ce mai atenţi la calitate, şi, dacă se duc către mărcile proprii, se duc unde găsesc o calitate similară. Marile lanţuri de magazine tratează mărcile proprii cu deosebit interes pentru că nu îşi pot compromite umbrela sub care le fac”, a spus Delia Nica.