5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 7.07.2015
Românii au început să-și retragă banii din băncile grecești – DIGI24. Românii aveau, în luna martie, anul acesta, 23 de miliarde de lei la cele patru bănci greceşti din ţară, adică 10 la sută din totalul depozitelor. Cu 1,7 miliarde de lei mai puţin decât în decembrie 2014. În ultima săptămână, însă, românii au tot retras bani, recunosc oficialii BNR. Oamenii s-au temut că şi sucursalele româneşti vor avea probleme, temeri pe care reprezentanţii băncii centrale le consideră nefondate.
Noul Cod Fiscal creşte taxarea pentru micile afaceri – Capital. Impozitul pentru microîntreprinderi va rămâne 3% şi în 2016. Grila diferenţiată în funcţie de numărul salariaţilor, propusă de guvern, care ar fi dus la o dublare a ratei efective de taxare, a fost respinsă în Parlament. Însă, PFA vor plăti mai mult din cauza aplicării tuturor contribuţiilor de asigurări, iar schimbarea sistemului de calcul al taxelor pe proprietate va însemna o creştere a poverii pentru persoanele fizice.
Cele mai mari zece SRL-D-uri au făcut 43 mil. lei anul trecut – ZF.
Harta benzinei. Câţi bani dau românii pentru a-şi alimenta maşinile – Adevărul.
Alertă pentru fondurile UE: peste şase luni, riscăm să pierdem sumele neatrase din tronsonul financiar 2007-2013 – Adevărul. La sfârşitul acestui an, între 3 şi 5 miliarde de euro necheltuite din fondurile alocate în perioada 2007-2013 ar putea fi dezangajate. Soluţia: defalcarea proiectelor pe faze de finanţare. Mai sunt doar şase luni până când România mai poate depune cereri de finanţare aferente tronsonului financiar 2007-2013. Întârzierea dincolo de acest termen implică dezangajarea automată, adică pierderea sumelor necheltuite.
Marii investitori care au părăsit România – Capital. Nokia, Europharm şi Poiana sunt doar câteva din uzinele care s-au închis în România din 2008 încoace. lte plecări au fost lanţul de magazine Interex, care a închis în 2012 cele zece supermarketuri din România, retailerul de îmbrăcăminte Kiabi – care a închis cele şase magazine tot în 2012, producătorul de lactate Tnuva (2012), dar şi Burger King (2012) sau Dunkin Donuts.