5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 8.01.2013

Economica.net
08 01. 2013
newspaper_2_83441100

ZF: Cum vor evolua cele mai importante 50 de pieţe în 2013. Pentru domenii precum energia, construcţiile sau industria auto, anul acesta ar putea să fie anul zero. Alte cinci industrii nu au scăpat însă de scăderi. Cea mai sumbră estimare vine din sectorul mezelurilor, acolo unde se aşteaptă o scădere de până la 15% şi unde mare parte dintre producători sunt la limita profitabilităţii sau pe pierdere. În plan macroeconomic analiştii văd posibilă o redresare a economiei în acest an comparativ cu 2012, anticipând o creştere a PIB de 1-2%, însă absorbţia fondurilor europene şi investiţiile străine vor continua să joace un rol decisiv pentru menţinea economiei în teritoriu pozitiv.

Gândul: ING a blocat 400 de carduri VISA. Care este motivul. ING Bank a luat decizia de a bloca aproximativ 400 de carduri ca urmare a unei alerte primite din partea Visa privind compromiterea bazei de date a unui comerciant, potrivit unor informaţii obţinute de gândul de la ING Bank. „În condiţiile în care există suspiciuni cu privire la un comerciant anume, Visa cere blocarea tuturor cardurilor folosite de acel comerciant, indiferent de banca emitentă”, au precizat pentru gândul reprezentanţi ai ING Bank.

ZF – Şeful Carrefour: Românului îi place să facă shopping mai mult decât oricărui european. François Melchior de Polignac, francezul care conduce operaţiunile locale ale grupului Carrefour, spune că simte o uşoară creştere a consumului, însă piaţa locală rămâne puternic dependentă de evoluţia economiei UE, de unde vin liniile de finanţare, unde merg 70% din exporturile locale şi unde lucrează trei milioane de români care trimit bani acasă. „Evoluţia consumului în România a fost în 2012 mai bună decât media europeană. Mai mult, continui să cred însă că piaţa locală are potenţial pe termen lung.”

Capital: Infografie – Retailerii se extind în superviteză. Când consumul merge frânat, marile rețele de retail calcă accelerația expansiunii. În 2013, noile teritorii de cucerit sunt localităţile din urbanul mediu şi mic, ce reprezintă un potenţial de expansiune foarte bun atât pentru discounteri, cât şi pentru reţelele cu formate mici de magazine.

Adevărul: Niciun cumpărător pentru societăţile falimentare din Alba. Lichidatorii marilor firme din Alba ajunse în faliment încearcă să vândă bunuri evaluate la peste 15 milioane de euro, însă cumpărătorii întârzie să apară. Cu excepţia a câtorva spaţii comerciale aflate în zone importante din Alba Iulia, restul activelor nu au putut fi vândute în cadrul licitaţiilor organizate până în prezent. Unul dintre motivele lipsei cererii este valoarea foarte ridicată a bunurilor scoase la licitaţie, iar un altul este reprezentat de refuzul băncilor de a credita achiziţia de imobile executate silit.