5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 8.05.2015

Economica.net
08 05. 2015
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_89678600

Cea mai mare companie din România: Dacia depăşeşte din nou OMV Petrom – ZF. Automobile Dacia, principalul con­structor de automobile de pe piaţa locală, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 18,83 de miliarde de lei (4,24 mld. euro), în creştere cu 2,3% faţă de anul anterior, când compania a rulat 18,4 mld. lei, potrivit datelor companiei. Dacia şi-a consolidat poziţia de cea mai mare companie de pe piaţa locală după cifra de afaceri pentru al doilea an consecutiv, în condiţiile în care cifra de afaceri a OMV Petrom S.A. a scăzut în 2014 cu 8,5%, la 16,53 mld. lei (3,71 mld. euro), potrivit raportului anual al companiei.

Din acest week-end intra in vigoare taxarea bacsisului si limitarea platilor cash. La ce trebuie sa fii atent pentru a nu incalca legea – Hotnews. Incepand cu acest week-end intra in vigoare doua legi importante: cea privind impunerea bacsisurilor- un proiect controversat cu cateva semne de intrebare- dar si cea vizand limitarea platilor cash in economie. Ambele legi aduc schimbari importante pentru companii (ultima pentru toate firmele din economie, iar prima pentru cele din sectoarele in care serviciile oferite sunt insotite de o recompensa voluntara a clientului pentru calitatea serviciilor oferite). Un foarte bun punct de vedere il are consultantul fiscal Cornel Grama din Cluj Napoca, acesta detaliind situatiile in care firmele NU sunt obligate sa aiba programata casa de marcat pentru bacsis sau rest neridicat.

Hotărârile judecătorești nu se aplică Fiscului. Patronii amendați degeaba nu mai primesc banii înapoi nici în cazul în care câștigă procesul cu ANAF – DIGI24. Banii din amenzile usturătoare pe care îi încasează Fiscul de la comercianţii bănuiţi de evaziune fiscală nu vor fi înapoiaţi acestora nici dacă instanţele de judecată constată că Fiscul i-a amendat degeaba. Prevederea apare într-un act normativ care intră în vigoare mâine şi care ar fi trebuit să-i ferească pe comercianţi de abuzurile statului.

Doi români au devenit multimilionari în dolari după ce americanii le-au cumpărat afacerile din Portul Constanţa – ZF. Oamenii de afaceri români Liviu Ghebaur (50 de ani) şi Ion Vasile (50 de ani) au parafat o tranzacţie record în portul Constanţa prin predarea controlului asupra operatorilor portuari North Star Shipping şi Minmetal către traderul american ADM.

Călătorie în timp – viteza trenurilor CFR se întoarce în perioada interbelică – Capital. Lipsa de finanţare, neglijenţa şi nepăsarea fac ca infrastructura feroviară din România să ofere servicii demne de prima jumătate a secolului XX. Pentru a ajunge în mileniul trei, am avea nevoie de multe miliarde de euro.

Investițiile Chinei în Europa: Parteneriatul TTIP cu SUA determină gigantul asiatic să propună și el un acord de liber schimb – CURSDEGUVERNARE.ro. UE şi China aniversează în acest an 40 de ani de relaţii diplomatice, iar gigantul asiatic a lansat o adevărată ofensivă diplomatică pentru a construi o relaţie mai aprofundată cu UE în afară de relaţia economică. Însă, într-o Europă avidă după investiţii şi bani, după criza economică din care se luptă şi pe alocuri a reuşit să iasă, se vorbeşte tot mai mult despre oportunitatea unui tratat bilateral de investiţii.

Brokerii se aşteaptă la performanţe în creştere în sectorul bancar – Bursa. Acţiunile băncilor listate la Bursa de Valori Bucureşti – BRD, Banca Transilvania (TLV), respectiv Erste Group (EBS) au avut o evoluţie foarte bună în luna aprilie, investitorii anticipând rezultate pozitive pentru primele trei luni ale anului, excepţie făcând Banca Comercială Carpatica (BCC), potrivit lui Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare şi Front Office SSIF „Intercapital Invest”.