5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 8.07.2013

Economica.net
08 08. 2013
ziare_35223000_29633000

ZF: Străinii au adus 7 mld. euro în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor. Până unde pot creşte deţinerile nerezidenţilor şi cu ce riscuri. Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat s-au menţinut pe un trend ascendent solid în primele cinci luni ale anului, dincolo de oscilaţiile de sentiment induse de diferite evoluţii conjuncturale la nivel internaţional, nerezidenţii ajungând ca la nivelul lunii mai să deţină aproape 28% din totalul titlurilor în lei şi euro emise pe piaţa internă. Ponderea titlurilor aflate în portofoliile străinilor a făcut un salt spectaculos anul acesta, un stimul decisiv fiind includerea obligaţiunilor suverane româneşti în indici foarte vizibili prin care Barclays şi JP Morgan monitorizează pieţele emergente în monedă locală. Astfel a fost extinsă gama de investitori care s-au simţit încurajaţi să aloce

Capital: Un nou start în afaceri pentru Gică Popescu. „Baciul“ își pregătește revenirea în forță în lumea afacerilor. Cu proiecte pe zonele de retail, imobiliare, energie, dar și cu un hotel în construcție, fostul fotbalist așteaptă toamna să culeagă roadele. Secretos, dar încrezător în planurile sale, Gică Popescu face calcule: câteva proiecte ce urmează a fi demarate, câteva relansări ale altora și, în sfârșit, finanțare pentru primul Courtyard Marriott din România. Vorbim de zeci de milioane de euro, dar se ferește să dea o cifră concretă. Spune doar că este în grafic cu toate și că va surprinde.

ZF: Guvernul caută la redevenţe şi taxe pe proprietate banii pentru reducerea CAS. Liviu Voinea spune că sunt analizate mai multe măsuri fiscale, inclusiv reducerea CAS, eventualele diminuări de taxe urmând să se concretizeze doar dacă pot fi compensate cu alte impozite şi dacă cresc veniturile bugetare. „Redevenţele aduc la buget circa 0,25% din PIB (340 mil. euro – n.red.), ceea ce este foarte puţin faţă de alte ţări. Veniturile colectate din impozitele pe proprietate reprezintă doar 0,7% din PIB (1 mld. euro – n.red.). Prevederile legate de reforma taxării proprietăţii sunt «moştenite». S-au regăsit şi în celelalte scrisori de inten­ţie. Ideea este ca impozitarea să se facă du­pă modul de folosinţă, nu după proprietar.“ Astfel, impozitele pe proprietate şi redevenţele aduc la buget doar echivalentul a 1% din PIB  (1,3 mld. euro), iar o dublare a acestora ar permite reducerea contribuţiilor sociale cu 4-5%.

Capital: Se clatină tronul regelui asfaltului. Cele două mari companii de infrastructură ale lui Dorinel Umbrărescu au raportat pentru 2012 cifre de afaceri și profituri în scădere, iar investițiile publice tot mai subțiri prefigurează un an încă și mai prost. În toamna lui 2012, Spedition UMB şi Tehnostrade (în asociere cu italienii de la Carena) au inaugurat lotul 1 din autostrada Timişoara-Lugoj (în lungime de aproape 10 kilometri) cu şase luni înainte de termen. Pentru România ultimilor 23 de ani, a fost prima şi, până în prezent, singura lucrare de anvergură terminată mai devreme decât era prevăzut. „Folosim muncitorii noştri, nu subcontractori. Aşa şi costurile sunt mai mici“, explica la acea dată Ştefan Şerbu, directorul de proiect. Însă modul în care au lucrat cele două companii ale lui Umbrărescu nu a atras întotdeauna laude

România liberă: Rugina a cuprins două treimi din infrastructura feroviară. Reparaţia capitală restantă a căii ferate ar putea dura între 300 şi 500 de ani, dacă guvernele ce vor urma vor continua să asigure actualul nivel de finanţare, arată date furnizate ieri de conducerea CFR SA. Potrivit prezentării făcute de şefii companiei, George Micu, director general, şi Sorin Mândruţescu, preşedinte al Consiliului de Adminstraţie, 8.260 de kilometri de cale ferată (adică 60% din totalul de 13.680 de kilometri, inclusiv calea ferată dublă) şi 66% dintre poduri (3.115 din totalul de 4.739) sunt scadente la reparaţii capitale.