5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 8.09.2014
Capital: Oltchim vinde fier vechi și se pregătește de agricultură și comerț. Oltchim nu și-a găsit încă un investitor dispus să readucă la viață combinatul chimic, dar se pregătește să introducă noi obiecte de activitate în firmă, precum cultivarea de plante în aer liber și în sere și comerțul în magazine specializate.
Curs de guvernare – Drumul spre euro: Productivitatea muncii pe ora lucrată – de șase ori mai mică decât media UE. Eficiența activităților și politicile economice. România a revenit anul trecut exact la aceeași productivitate pe ora lucrată ca și în anul 2008, după ce a traversat un moment de minim în 2010. Datele Eurostat arată un nivel al productivității în țara noastră de doar 17,4% din media UE 28 și de numai 15% față de media Zonei Euro. Altfel spus, pentru a ajunge la productivitatea medie europeană ar trebui să ne majorăm productivitatea muncii cam de șase ori iar pentru a accesa în aceiași termeni Zona Euro de șapte ori.
ZF: Combinatul Mechel din Câmpia Turzii vrea să învie. 100 de oameni ar putea fi chemaţi la muncă. Uzina metalurgică Industria Sârmei (simbol bursier INSI), fosta Mechel Câmpia Turzii, va intra în reorganizare, proces care va presupune redeschiderea unei linii de producţie şi reangajarea a circa 100 de angajaţi din cele câteva mii de salariaţi disponibilizaţi de-a lungul a 10 ani în care compania a fost aproape constant pe pierdere.
Capital: După seceta de malluri noi din 2014, anul viitor se anunţă cel mai bun din ultimii patru. Dacă 2014 este cel mai sărac an în lansarea de malluri noi din ultimii 12 ani, anul viitor se anunţă a fi cel mai bun din ultimii patru ani. Investitorii au în construcţie trei malluri a căror livrare a fost anunţată pentru 2015 şi care totalizează o suprafaţă închiriabilă de 144.000 mp, din care 65% este în Bucureşti, potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
ZF – Numărul angajaţilor din IT a ajuns să-l depăşească pe cel al angajaţilor din telecom pentru prima dată. Sectorul activităţilor de servicii în tehnologia informaţiei l-a depăşit pentru prima dată pe cel al telecomunicaţiilor în ceea ce priveşte efectivul total de salariaţi, arată cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică. Astfel, la finalul lunii iunie a acestui an 44.400 de angajaţi lucrau în domeniul IT, cu 900 mai mulţi decât în industria de telecom.
Bursa: Scandalul care nu e mai termină – Piaţa taximetriei din Bucureşti-Ilfov. Piaţa taximetriei din zona Bucureşti-Ilfov se află în mijlocul unui scandal interminabil, început cu ani în urmă, între entităţile care activează în acest sector, dar şi între acestea şi autorităţi. Fiecare dintre asociaţiile şi federaţiile din domeniu arată cu degetul către cealaltă şi toate sunt nemulţumite de prestaţia primăriilor din Capitală şi localităţile ilfovene. Concluzia, însă, este aceeaşi: „Mafia din piaţa taximetriei îşi întinde tentaculele până la cele mai înalte niveluri politice, interesele fiind enorme”.
ZF: Cel mai mare rebranding din istoria telecomului va costa peste 15 mil. euro. Cel mai mare rebranding din istoria telecomului local, transformarea cunoscutelor branduri Cosmote şi Romtelecom în „T“ după numele gigantului Deutsche Telekom, a intrat în linie dreaptă. Sâmbătă 13 septembrie începe oficial campania de comunicare şi una dintre cele mai mari transformări operaţionale din istoria de business a României.
0-100.ro: Ford Craiova a inceput sa exporte motoare in Spania pentru noul Mondeo. Uzina Ford din Craiova a inceput sa exporte motoare de 1,5 litri pe benzina, turbo (1.5 EcoBoost), in Spania, unde la Valencia este produsa noua generatie Mondeo.
ZF – BNR constată: Băncile îşi recalibrează activitatea, dar în lipsa creşterii creditării surplusul de bani îl trimit înapoi acasă. Din decembrie 2008 până acum băncile locale au trimis înapoi către băncile-mamă 9 mld. euro. Procesul de dezintermediere, reducerea sprijinului financiar acordat de băncile străine subsidiarelor locale, a fost susţinut de restrângerea creditării, dar şi de condiţiile mai puţin restrictive privind rezervele minime obligatorii constituite de bănci la Banca Naţională.