5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 9.01.2014
Capital: Marii constructori acaparează piaţa în 2014. După ce, în 2013, piaţa construcţiilor şi-a continuat scăderea începută în urmă cu patru ani, anul acesta antreprenorii se aşteaptă ca piaţa să crească pe baza lucrărilor de infrastructură impulsionate de anul electoral. Pe baza rezultatelor din primele nouă luni ale anului trecut, Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) estimează că în 2013 valoarea pieţei construcţiilor a fost de maximum 9 mld. euro, menţinându-şi declinul faţă de anii precedenţi.
ZF: Doi români din HR, promovaţi la sediile centrale ale Metro şi Vodafone. Veronica Brejan (34 de ani) şi Valentin Păuna (45 de ani), doi manageri români cu experienţă în departamentele de resurse umane ale companiilor Vodafone şi real,-hypermarket, au fost promovaţi la sediile centrale ale angajatorilor din străinătate. Veronica Brejan, care lucrează de trei ani în cadrul Vodafone România, va coordona de la Londra echipa de management al talentelor şi al performanţei pentru angajaţii din tot grupul Vodafone.
România liberă: Blue Air Transport Aerian, în faliment. Compania Blue Air Transport Aerian SA, redenumită Bata Sky Imobiliare SA, a intrat în faliment. Tribunalul Giurgiu a stabilit în şedinţa din 17 decembrie 2013 ca până la sfârşitul lunii ianuarie să se înregistreze declaraţiile de creanţă astfel încât până la 28.02.2014 să se întocmească tabelul definitiv al creanţelor.
ZF: A început mutarea anului în Bucureşti: Oracle „transferă“ 2.500 de angajaţi în Floreasca Park. Gigantul american din industria IT Oracle, care a ajuns în Bucureşti la 2.500 de angajaţi şi afaceri de 105 mil. euro în 2012, a început procesul de mutare a activităţii în cadrul proiectului Floreasca Park din nordul Capitalei, cea mai importantă mişcare de acest gen din Capitală.
EVZ: 30% din terenurile agricole din România sunt controlate de străini. Guvernul României ştia de intenţia Ungariei de a cumpăra terenuri în Transilvania încă de pe vremea lui Emil Boc. Scandalul izbucnit în aceste zile scoate la iveală amploarea investiţiilor străine în agricultura autohtonă. Discuţiile generate de posibilitatea ca autorităţile de la Buda pesta să lanseze un program de susţinere a cetăţenilor unguri care doresc să achiziţioneze terenuri agricole în Transilvania sunt departe de a se fi încheiat. Totul a pornit după ce un oficial al ambasadei Ungariei la Bucureşti a declarat unui jurnalist maghiar că guvernul condus de Viktor Orban va plăti rentă viageră cetăţenilor români de etnie maghiară care deţin sau cumpără teren în România şi îl cedează spre exploatare statului ungar.
ZF: Mihai Anghel „ameninţă“ dominaţia multinaţionalelor din exportul de cereale. Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom cu afaceri de 80-100 de milioane de euro anual, 800 de angajaţi şi 25.000 de hectare de teren arabil, spune că vrea să devină primul producător român care să se lupte de la egal la egal cu traderii multinaţionali pentru a câştiga licitaţii în pieţele tradiţionale de export de materii prime agricole ale României. „Ambiţia mea este să ajung să particip la licitaţiile internaţionale din piaţa cerealelor. Acum trimitem la export 400.000 de tone de cereale, 80% din tot ce cumpărăm“, explică el. În perioada iulie-octombrie a anului 2013 exportatorii de grâu din România au încasat 468,3 milioane de euro, în creştere cu 87% faţă de perioada similară anterioară.