5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 9.01.2015

Economica.net
09 01. 2015
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_04058700

ZF – Bancherii aruncă în luptă creditele ipotecare cu dobânzi fixe pe zece ani. Băncile au ezitat mult timp să-şi asume riscul creşterii dobânzilor pe termen lung, incertitudinea fiind lăsată în seama clienţilor. Acum, BCR, cea mai mare bancă locală, lansează creditul de casă cu dobândă fixă de 6% pe primii zece ani.

Adevărul – Calendarul fiscal: ce taxe şi impozite vom plăti în anul 2015 şi la ce termene. 15 ianuarie. Persoanele fizice care realizează venituri din chirii trebuie să depună Declaraţia 220 privind aceste venituri. 27 ianuarie. Puteţi depune o notificare privind aplicarea sau încetarea aplicării sistemului TVA la încasare, care a devenit opţională. De altfel, în prima lună din fiecare trimestru (ianuarie, respectiv aprilie, iulie şi octombrie) puteţi depune o astfel de notificare, dacă este cazul.  31 ianuarie. Persoanele juridice care optează pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor trebuie să-şi depună declaraţia de înregistrare fiscală în acest scop. În principiu, zilele de 25 ale fiecărei luni sunt cele mai importante termene, atât pentru luna anterioară, cât şi pentru trimestrul anterior sau, după caz, trimestrul următor. De exemplu, ziua de 25 martie este importantă pentru raportările aferente lunii februarie, dar şi pentru trimestrul I sau, anticipativ, pentru trimestrul II al anului.

Hotnews – Rescrierea Codului Fiscal se apropie, dupa 3 ani de eforturi, de final. Ponta: Pana in 15 martie il trimitem in Parlament! „Codului Fiscal va fi rescris pana pe 15 februarie, urmand ca, pana pe 15 martie, sa fie trimis in Parlament spre dezbatere. Proiectul nu va contine majorari ale taxelor principale si nu va elimina cota unica de impozitare”, a spus joi Victor Ponta in cadrul unei intalniri desfasurate la sediul MFP. Proiectul rescrierii Codului fiscal este deja in intarziere cu cel putin 3 ani. Acest proiect a inceput in 2013 sub ministeriatul liberalului Daniel Chitoiu, a continuat sun Ioana Petrescu (fara apartenenta politica asumata) si acum a fost preluat de Darius Valcov (socialist).  „Intentia noastra initiala a fost ca rescrierea Codului Fiscal sa aiba loc in 2013, iar din 2014 sa intre in vigoare. Din pacate acest lucru a trebuit amanat ca urmare a discutiilor care au avut loc privind impozitul pe constructiile speciale, accize samd. Nu inseamna ca am renuntat insa la aceasta idee. In cateva luni reluam procesul iar la toamna ne dorim ca acest Cod rescris sa fie aprobat de Parlament”, declara in ianuarie 2014 secretarul de stat din Finante Dan Manolescu.

DIGI24 – Petrolul ar putea ajunge la 35 de dolari pe baril – Bank of America. Preţul petrolului ar putea scădea până la 35 de dolari pe baril dacă piaţa continuă să fie dezordonată, arată o notă internă a strategilor de la Bank of America. Pragul de jos pare să nu fi fost atins. Chiar dacă petroliştii americani de şist ar fi scoşi din joc de preţurile mici, oferta de ţiţei ar fi în continuare mai mare decât cererea. Ba chiar ar putea fi accelerată scăderea cotaţiei barilului.

ZF – Lidl scoate din buzunar peste 10 milioane de euro şi merge spre 200 de magazine. Retailerul german Lidl, prezent pe piaţa locală oficial din 2011 după ce a preluat magazinele Plus, va continua expansiunea în acest an, cu peste zece unităţi noi, reţeaua urmând să se apropie de 200 de unităţi faţă de 183 în prezent.

CURSDEGUVERNARE – Cum și-au cheltuit banii europeni de autostrăzi statele din Estul Europei. O comparație cu România. Doar 50 de kilometri de autostradă deschiși de România în anul 2014, și alți câteva zeci de kilometri plănuiți pentru anul 2015. Acest record de ineficiență al unei țări care are nevoie ca de aer de infrastructură impune, însă, o întrebare : cum stau celelalte foste țări comuniste la construcția de autostrăzi cu bani europeni, în exercițiul financiar 2007-2013 ?

Capital – Firmele de asigurare pierd sute de miliarde de euro pe mâna naturii. Pierderile globale provocate de catastrofele naturale au crescut până la 200 miliarde dolari pe an în ultimul deceniu, adică de patru ori mai mult decât în anii ’80. Companiile de asigurare suportă o bună parte a acestor costuri.