5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 9.05.2013
ZF: Care sunt companiile de pe bursă cu cele mai optimiste bugete pentru 2013? Albalact Alba-Iulia (ALBZ), Foraj Sonde Craiova (FOSB), Zentiva Bucureşti (SCD), Prefab Bucureşti (PREH), Petrom (SNP), Ropharma Braşov (RPH) şi Banca Carpatica (BCC) se numără printre companiile listate pe bursa de la Bucureşti ai căror manageri sunt printre cei mai optimişti, mizând pe creşteri de două cifre la nivelul afacerilor sau profiturilor în 2013. În general, companiile de la bursă şi-au prognozat în acest an creşteri ale afacerilor în ton cu ritmul de creştere al inflaţiei, respectiv o mediană de 4,3%, însă mai mult de două treimi mizează pe o majorare a profitului în 2013, arată o analiză a ZF în rândul a 71 de companii listate la Bursa de la Bucureşti, exceptând SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Capital: Românul care şi-a făcut loc harta Rusiei! Ar putea produce milioane de barili de petrol. Numele lui Frank Timiş este legat în mod special de explorările din Sierra Leone şi din alte state africane. Activitatea din Rusia a celui mai bogat român conform ultimei ediţii a Top 300 Capital în Rusia este mai puţin cunoscută, iar cele mai noi informaţii au apărut de curând, odată cu publicarea raportului anual al companiei International Petroleum, unde este cel mai mare acţionar.
România liberă: Declinul Occidentului, ascensiunea Chinei. La fiecare patru ani, la debutul fiecărui mandat prezidenţial în SUA, National Intelligence Council (NIC), birou de analiză şi anticipaţie geopolitică şi economică al CIA, publică un raport care devine automat o referinţă majoră pentru toate cancelariile din lume. Ultimul raport, prezentat preşedintelui Barack Obama în ianuarie, a apărut sub titlul „Global Trends 2030 – Alternative Worlds“ („Tendinţe mondiale 2030 – noi lumi posibile“). Cum va fi lumea peste un deceniu, sau două sau mai mult? Pentru a răspunde, CIA îşi desfăşoară spionii pentru a colecta informaţii la nivel mondial, care prefigurează viitorul şi mizele geopolitice. Şi, la fiecare patru ani, agenţia americană de informaţii oferă raportul de perspectivă, Global Trends.
EVZ: Autoritatea statului din domeniul Energiei ignoră o ordonanţă de guvern. Peste 10.000 de angajați riscă să nu-și primească salariile și sunt la cheremul ANRE. Complexul Energetic Oltenia (CEO) funcţionează la cota de avarie. Două dintre cele mai mari termocentrale ale CEO şi din România, respectiv Rovinari şi Turceni, sunt oprite complet, astfel încât producţia de energie electrică este ca şi inexistentă.
ZF: Adjuncţi care câştigă mai bine decât şefii, situaţie la ordinea zilei în ministere. Cel mai bine plătit angajat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este un agent care a câştigat în luna martie un venit net de 13.835 lei, adică de 2,6 ori mai mult decât ministrul, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei. La aproape trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii unitare a salarizării bugetarilor, un proiect amplu discutat şi adoptat la presiunea FMI, efectele legii care ar fi trebuit aplicate în trei guverne (Boc, Ungureanu şi Ponta) încă se lasă aşteptate.