ZF: 100 de indicatori arată poziţia României faţă de celelalte state din UE. România ocupă locul I în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui, la viteza de descărcare pe internet şi la rata de creştere a producţiei de maşini – acestea sunt doar trei domenii la care România primeşte punctaje maxime prin comparaţie cu celelalte state ale UE – conform centralizării de către redactorii ZF a 100 de indicatori economici pentru care există date comparative şi pentru celelalte state membre. Pe de altă parte, România ocupă o poziţie fruntaşă şi în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le face pentru construcţia de autostrăzi: pentru un kilometru de autostradă statul român a reuşit să cheltuiască 23 de milioane de euro, în timp ce statul bulgar are un cost de 2 mil. euro pentru fiecare kilometru construit de autostradă – acesta fiind cel mai scăzut cost la nivelul ţărilor membre ale UE.
Capital – În ultimul an, în România a apărut o Direcţie de Informaţii Fiscale: indicațiile cu iz PENAL ajung la procurori. Fiscul, prins în jocul global al depistării banilor din off shore-uri sau „optimizaţi fiscal“, a intrat, cu şi fără voie, într-un schimb intens de informaţii. În ultimul an, în România a apărut o Direcţie de Informaţii Fiscale şi au fost demarate negocieri cu mai multe „tax havens“: Gibraltar, Guernsey, Jersey, Sainte Vincent şi Grenadine, Insula Man. Iar informaţiile cu iz penal ajung şi la procurori.
ZF: Kaufland renegociază contractul cu Coca-Cola. Produsele nu mai sunt prezente pe rafturi. „În această perioadă Kaufland nu comercializează produse ale companiei Coca-Cola, excepţie făcând Coca-Cola la 2,5 litri. (…) Se încearcă rezolvarea acestei situaţii în perioada următoare“, spun reprezentanţii reţelei germane cu peste 90 de hipermarketuri cu preţuri mici în România şi cu afaceri de peste 1,6 miliarde de euro în 2013, conform estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă. Oficialii companiei Kaufland nu oferă detalii privind motivul pentru care produsele nu se mai găsesc la raft.
MEDIAFAX: Un nou pasaj subteran în Bucureşti: „Este cel mai mare proiect de infrastructură realizat din fonduri europene”. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi că lucrările pentru realizarea pasajului subteran rutier Piaţa Sudului, care va face legătura dintre Calea Văcăreşti şi strada Niţu Vasile, vor dura 18 luni, precizând că timpii de aşteptare pentru şoferii care tranzitează zona va fi redus cu 74%.
Hotnews: Directorul SRI, George Maior: Atitudinile neo-imperiale ale Rusiei par sa defineasca aparitia unui nou razboi rece. Ce trebuie sa faca autoritatile romane. „Iata, nu traim timpuri foarte usoare la granitele noastre si vedeti cum elemente care sunt aparent desuete istoric, referitoare la politici de forta, la geopolitica, se impletesc cu aceasta revolutie extraordinara in zona informatiei si a tehnologiei. Ma refer la evolutiile din Ucraina, la aceste atitudini neo-imperiale ale Rusiei, care, din pacate, par sa defineasca din ce in ce mai mult aparitia unui nou razboi rece sau neo-razboi rece, care, cu siguranta, ne va marca evolutia in aceasta zona a Europei si care, cu siguranta, ne va pune numeroase probleme politice si geopolitice”, a declarat George Maior, directorul SRI.
ZF – La ce să se aştepte România dacă se va agrava situaţia din Ucraina: Polonezii văd deja cel mai pesimist scenariu, grâul şi petrolul s-au scumpit, iar liderii lumii nu văd cum va putea Europa să renunţe curând la gazele ruseşti. Criza ucraineană a degenerat probabil mai mult decât se aşteptau statele occidentale, iar premierul Poloniei Donald Tusk a avertizat ţările europene să se pregătească pentru cel mai pesimist scenariu. În martie, luna în care Rusia a anexat Crimeea, Janusz Piechocinski, ministrul polonez al economiei, declara că cel mai grav scenariu pentru economia poloneză este în curs de desfăşurare.