5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 9.07.2013

Economica.net
09 07. 2013
ziar_68743_46157600

Capital: Service-urile acuză societăţile de asigurare că nu plătesc despăgubiri la valoarea reală. O asociaţie a service-urilor acuză cel mai mare asigurător local că evită să plătească la valoarea reală daunele suferite de şoferi. Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că nu poate interveni în conflictele dintre asigurători şi service-uri însă a demarat deja un control care vizează modul în care sunt instrumentate dosarele de daună.

Adevărul: Statul vrea să cadă la pace cu ArcelorMittal. AVAS se judecă cu grupul siderurgic la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru investiţiile de la Galaţi. Autorităţile vor să cadă la pace cu grupul siderurgic ArcelorMittal în procesul deschis la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris pentru investiţiile asumate în contractul de privatizare al combinatului de la Galaţi, a declarat, pentru „Adevărul” Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

ZF: IKEA a avut al doilea an de pierderi cu vânzări în stagnare. Gigantul suedez IKEA, care operează un singur magazin pe piaţa locală în zona comercială Băneasa din Capitală, a înregistrat anul trecut pier­deri de 3,6 mil. euro la o cifră de afaceri de 76,2 mil. euro, arată datele de la Registrul Comerţului. Este pentru al doilea an consecutiv când IKEA are pierderi în România, după ce în 2011, compania a raportat un minus de 4,8 mil. euro la afaceri de 76,6 mil. euro.

ZF: Economia mai pierde un miliard de euro odată cu noile rezultate de la bacalaureat. Pe termen lung, efectele vor fi dezastruoase. Aproape 300.000 de absolvenţi de liceu nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în ultimii trei ani, iar impactul în economie al costurilor asociate „respinşilor“ ajunge la aproximativ un miliard de euro pe an, potrivit calculelor ZF. Costurile aferente salariilor profesorilor, materialelor didactice puse la dispoziţie elevilor pe parcursul liceului, şomajul, dar şi încasările „ratate“ la colectare din consumul generat de potenţialii studenţi  sau din taxele percepute de universităţi, precum şi din taxele aferente unor salarii (mai mari pentru licenţiaţi decât pentru liceeni) ajung la un miliard de euro pe an, arată un calcul al ZF.

Capital: Veste bună pentru posesorii auto: S-au pus bazele simplificării birocraţiei privind taxa auto. Statul a emis un Ordin prin care legiferează crearea unei baze de date care să cu prindă informaţii despre autovehiculele înmatriculate sau transcrise care intră sub incidenţa timbrului de mediu pentru autovehicule. Ordinul, emis de Ministerul de Finanţe, Ministerul Mediului şi Ministerul afacerilor Interne, a fost publicat în Monitorul Oficial la finalul săptămânii trecute.