5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 9.07.2014
ZF: Topul sistemului bancar la sfârşitul lunii mai. Într-o industrie care nu-şi găseşte direcţia, chiar şi menţinerea cotei de piaţă devine o mare victorie. Jumătate din băncile din top 10 au reuşit să-şi crească uşor cotele de piaţă în primele cinci luni ale anului. BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen, ING şi Alpha Bank aveau la sfârşitul lunii mai cote de piaţă după active mai mari faţă de nivelurile la care încheiaseră 2013, însă numai Raiffeisen a avansat în clasament, ocupând locul al patrulea în locul UniCredit Ţiriac Bank.
Capital: Forfetarul reînvie: Denumit iniţial „minim”, iar acum „specific”, impozitul reapare în proiectul Codului fiscal într-un nou capitol. În proiectul Codului fiscal, postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, este un capitol nou referitor la impozitul pe activităţi specifice. Impozitul forfetar, introdus iniţial de guvernul Boc sub denumirea de impozit minim, a fost reluat, anul trecut, de guvernul Ponta şi trimis Parlamentului. În noul proiect de Cod fiscal apare sub titulatura impozit „specific”.
ZF – Gardianul concurenţei se uită spre serviciile financiare: „Nu am o explicaţie pentru nivelul mare al dobânzilor bancare“. Serviciile financiare sunt următoarea ţintă a Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care „dobânzile sunt relativ mari faţă de alte state din Uniunea Europeană“, susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei. „Avem o barieră de expertiză pe zona de servicii financiare. Serviciile financiare mi se par o zonă în care nu am reuşit să fim suficient de implicaţi şi, personal, nu am o explicaţie pentru faptul că nivelul dobânzilor (la credite – n.red.) la noi e relativ mare faţă de alte state din Uniunea Europeană“, afirmă Chiriţoiu, 44 de ani, care a condus autoritatea concurenţială în ultimii cinci ani şi este deja nominalizat pentru un nou mandat de Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei (instituţie care propune guvernului conducerea Consliului Concurenţei).
Bursa – OPCOM, listat la BVB în toamnă? Autorităţile noastre s-ar fi decis să listeze OPCOM – operatorul bursei noastre de energie – pe Bursa de Valori Bucureşti, chiar în această toamnă, presate fiind de FMI să pună în aplicare planul de diversificare a acţionariatului. OPCOM este deţinut 100% de „Transelectrica” SA, care este transportatorul naţional de energie. Sursele noastre afirmă: „Deocamdată nu este stabilit cât la sută din acţiunile OPCOM vor fi vândute pe Bursă. Pentru că operatorul Bursei de energie urmează să fie desprins din Transelectrica şi transferat la Departamentul pentru Energie, planul presupune realizarea unei divizări simetrice, urmată de majorarea de capital prin listare. Transferul propriu-zis al OPCOM la Departament va avea loc după listare”.
Capital: Zootehnia românească, coordonată de străini. Cei mai importanţi şase investitori străini în creşterea bovinelor totalizează un efectiv de peste 16.000 de capete, pentru care au primit subvenţii de la APIA, în campania 2013, de cel puţin 440 de lei/per animal. În timp ce fermierii români accesează destul de greu finanţare pentru agricultură, străinii au venit cu bani din afară şi au ajuns să gestioneze cele mai important, afaceri din zootehnia românească.
Gândul: RAR a decis să-i scoată pe şoferii români „din cretacicul auto”. Ce va trebui să facă fiecare proprietar de maşină. Cărţile de identitate ale tuturor autovehiculelor din România vor trebui schimbate, treptat, chiar din acest an, pe motiv că sunt „din cretacicul auto”, ultima updatare a acestor documente fiind făcută în 1993, a anunţat marţi Flaviu Câmpeanu, director tehnic al Registrului Auto Român (RAR).
Hotnews: Guvernul schimba imparteala fondurilor UE 2014-2020, dupa criticile Comisiei Europene. Ce vrea Romania sa-si cumpere de banii europeni. Guvernul a schimbat propunerile de distribuire a fondurilor europene alocate Romaniei in perioada 2014-2020, se arata intr-o noua versiune a Acordului de parteneriat transmisa marti de Ministerul Fondurilor Europene la Bruxelles in urma criticilor aduse de Comisia Europeana documentului precedent. In plus, Guvernul il scoate si pe ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, din banii europeni de la dezvoltare rurala, a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Bursa: RIB intră în „familia” Idea Bank. Romanian International Bank (RIB), care a fost cumpărată anul trecut, de Getin Holding a anunţat, ieri că urmează să îşi schimbe numele în Idea Bank. Această marcă este cea sub care operează grupul financiar polonez operează afaceri bancare în ţara de origine, în Rusia, în Ucraina şi în Belarus. Idea Bank Polonia a fost creată în urma preluării GMAC Bank de către Getin Holding în anul 2010. Instituţia de credit a operat iniţial doar pe Internet, primele agenţii fizice fiind deschise în iulie 2011, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Getin Holding.
Hotnews: Google a primit din Romania aproape 1.000 de cereri de eliminare a unor date sensibile din rezultatele cautarilor. Google a anuntat ca a primit intr-o luna 70.000 de cereri de la cetateni UE care doresc eliminarea unor link-uri sensibile din rezultatele motorului de cautare, iar 932 dintre acestea sunt din tara noastra. Compania spunea recent ca a inceput sa se conformeze deciziei Curtii de Justitie a UE, decizie criticata de multi si catalogata de cei mai radicali ca fiind cenzura.