5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 9.09.2014
Capital: De ce nu poate funcţiona Ţinutul Secuiesc. Într-o Europă tot mai separatistă, proiectul de autonomie a regiunii din centrul României locuite în majoritate de maghiari are şanse mici de reuşită din cauza subdezvoltării economice. În Spania, produsul intern brut pe cap de locuitor (după paritatea puterii de cumpărare – PPS) era în 2011 (de când datează ultimele date regionale disponibile) de 24.200 de euro (respectiv 96% din media Uniunii Europene). În cele două regiuni separatiste PIB-ul per capita PPS era de 28.400 de euro (113% din media UE) în Catalonia şi de 32.500 de euro (130% din media UE) în Ţara Bascilor. Regiunea flamandă a Belgiei înregistra, în acelaşi an, un PIB pe cap de locuitor de 30.100 de euro (120% din media UE), mult peste cei 22.000 de euro din regiunea valonă (unde se atinge numai 88% din media europeană).
ZF – Apropierea faţă de Occident şi productivitatea peste medie au atras investitorii. Preţul terenurilor din Banat a ajuns la 7.000 euro/hectar, dublu faţă de restul ţării. Terenurile agricole din Banat au ajuns să se tranzacţioneze la preţuri între 5.000 şi 7.000 euro/hectar după ce piaţa din regiune s-a aglomerat ca urmare a lichidităţilor pompate aici de investitorii străini, dar şi pe fondul mişcărilor făcute de fermierii români care au demarat la rândul lor adevărate programe de achiziţii. Cotaţiile din Timiş sau Arad au ajuns astfel să fie comparabile cu cele din Polonia, această regiune fiind prima de pe piaţa locală care tinde să ajungă să aibă preţuri la terenurile arabile comparabile cu cele din alte economii europene.
EVZ: JAF la OLTCHIM. Combinatul falimentar din Vâlcea a pierdut sute de mii de euro. Afacerea a fost orchestrată de apropiații fostului director. O afacere orchestrată de oameni apropiați fostului director de la Oltchim, Constantin Roibu, și care a avut girul șefilor din 2013 ai combinatului, a generat o pierdere consistentă companiei falimentare. Printr-un contract cel puțin dubios, Oltchim Râmnicu- Vâlcea, combinat care se află aproape de pragul falimentului, a pierdut aproape 100.000 de euro, în condițiile în care de abia își găsește resursele pentru a supraviețui de la o zi la alta. Concret, în 2013, conducerea unității a „pregătit” un contract comercial prin care deșeurile de fier vechi de pe platforma rafinăriei Arpechim de la Pitești s-au vândut la un preț cu 40% mai ieftin decât ar fi fost normal, au explicat surse din cadrul combinatului pentru Evenimentul Zilei. Acest nou contract „reașeza” prețurile de vânzare prevăzute până atunci într-un plan cadru.
ZF: Firmele nu au încredere în creşterea economiei şi nu iau credite. Numărul rapoartelor eliberate de Centrala Riscului de Credit (CRC) la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali a scăzut cu 7% în iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 96.000 de rapoarte. CRC este organismul specializat al BNR care agregă informaţiile despre creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de bănci. „Companiile nu se simt stimulate să investească, să extindă capacitatea de producţie, din cauza creşterii economice ezitante. Nu numai că firmele nu iau credite, dar multe companii mari au lichidităţi pe care nu le folosesc. În ceea ce priveşte companiile mici, acestea nu prea se califică pentru credite”, afirmă analistul Aurelian Dochia
Hotnews: Eurostat a reconfirmat caderea Romaniei in recesiune. Oficiul european de statistica Eurostat a reconfirmat caderea economiei Romaniei in recesiune tehnica, dupa ce tara a inregistrat o scadere a produsului intern brut cu 0,2% in trimestrul I al anului 2014 fata de trimestrul IV al anului 2013 si de 1% in trimestrul II al anului 2014 fata de precedentele 3 luni.