5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 9.10.2014
BusinessMagazin – Fiica lui Ioan Niculae îngroapă una dintre afacerile familiei. Pierderile sunt cât încasările. Compania Inter Aviation, deţinută în proporţie de 51% de Adina Niculae, fiica cea mică a celui mai bogat român, a raportat în anul fiscal 2013 pierderi de 332.000 de lei la venituri totale de 338.000 de lei, potrivit datelor disponibile la ministerul de finanţe. Inter Aviation are datorii de peste 20 de milioane de lei (circa 5 milioane de euro) şi a încheiat anul cu trei angajaţi.
Capital – Ioan Niculae a tras trifoiul cu patru foi. Omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai mare fermier din România, cu peste 50.000 de hectare lucrate, a mizat anul acesta pe o nouă cultură. Investiția se amortizează rapid întrucât piața de desfacere este uriaşă.
Bursa – Surse din piaţa jocurilor de noroc aruncă bomba: „Loteria şi Intralot au modificat un act adiţional cu pixul, de frica DNA”. Reprezentanţii Loteriei Române şi cei ai companiei greceşti Intralot ar fi modificat, ieri, „cu pixul”, un act adiţional „de frica DNA”, conform unor surse apropiate situaţiei citate de Bursa. Acestea ne-au precizat că actul adiţional face referire la Contractul 6/49 încheiat între Compania Naţională Loteria Română (CNLR) şi firma Intralot: „Acest contract a expirat din luna decembrie 2013. Grecii primeau 7,5% din costul biletului şi ar fi fost normal ca din decembrie să fie încheiat un alt contract în condiţii mai avantajoase pentru statul român.
ZF – Fără benzinării pe 250 km de autostrăzi deschişi de doi ani. La peste doi ani de la deschiderea autostrăzilor Bucureşti-Ploieşti şi Cernavodă-Medgidia-Constanţa, şoferii care tranzitează aceste şosele nu au de unde să-şi alimenteze maşinile cu carburant şi nici nu pot găsi un spaţiu comercial de unde să-şi cumpere o apă sau un suc.
Digi24 – INTERVIU. Stefan Hell, laureat al premiului Nobel: Educaţia primită în România m-a ajutat mult. Mi-a ușurat viața. Stefan Hell, profesor de origine română și câștigător al premiului Nobel pentru chimie, vorbește, într-un interviu acordat Digi24, despre proiectul său și despre felul în care educația primită în România l-a ajutat în munca de cercetare. Stefan Hell, născut în Arad, spune că principala dificultate pe care a trebuit să o depășească a fost neîncrederea altor cercetători, dat fiind că proiectul era atât de neconvențional. Pe de altă parte, cercetătorul se declară mulțumit că românii sunt mândri de premiul pe care l-a primit și spune că vrea să vină în România pentru a se întâlni cu cercetătorii de aici.
Adevărul – Prostituţia, piatra de moară de gâtul economiei negre. Contrabanda cu alcool, campioana lui 2013. Veniturile totale obţinute în România din activităţi ilegale – contrabanda cu tutun şi alcool, prostituţia şi consumul de droguri – au crescut în 2013 faţă de 2012 cu 0,95%, însumând 1,8 miliarde de lei, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Hotnews – Uite centura, nu e centura: Care va fi soarta inelelor de ocolire ale Capitalei – De ce nu apare autostrada de centura in MasterPlan si ce vor sa faca autoritatile in schimb. Autostrada de Centura A0 a Capitalei a picat complet din vederea autoritatilor conform rezultatelor Master Planului General de Transport. In schimb, conform aceluiasi document, toata atentia se va muta spre modernizarea la patru benzi a actualei Sosele de Centura Sud, un proiect pe care autoritatile vor sa-l finanteze cu bani europeni, dupa ce in vara au reziliat contractele in executie. Un astfel de proiect ar fi mult mai ieftin decat o autostrada, zic autoritatile, desi Comisia Europeana ne-ar finanta si o autostrada de centura daca am vrea s-o facem. In acelasi timp, de mai bine de un an si jumatate, in procedura de concesionare se afla proiectul Autostrazii de Centura Sud, a carui soarta, recunosc autoritatile, atarna de deznodamantul unui alt proiect controversat: Comarnic – Brasov.
ZF – Şeful Ursus: Berea este tot mai consumată acasă. Igor Tikhonov, managerul rus de 43 de ani, care anul acesta a fost numit în poziţia de preşedinte al Ursus Breweries, cel mai mare producător local de bere, spune că românii merg din ce în ce mai puţin la terase, preferând să consume berea acasă, acolo unde nivelul de confort din locuinţe a crescut.