5 tipuri de CV-uri: Care este cel mai potrivit atunci când îți cauți un loc de muncă

Căutările nu sunt niciodată ușoare, însă cu atât mai mult atunci când vine vorba de alegerea traseului profesional. Odată ce te-ai decis ce domeniu te atrage mai mult sau în ce industrie ți-ar plăcea să activezi, și probele sau modalitatea de a candida pentru un loc de muncă vor varia. În același timp, aplicarea pentru burse de studiu sau programe de schimburi interculturale presupune pregătirea unui portofoliu mai amplu.
Economica.net - vin, 06 sept. 2024, 11:18
5 tipuri de CV-uri: Care este cel mai potrivit atunci când îți cauți un loc de muncă

Indiferent care este destinatarul aplicației tale, este util să știi cum să redactezi mai multe tipuri de modele de CV, în acord cu cerințele din fișa postului sau cu ghidul de înscriere.

Știm cât de important este să ai un sprijin și câteva direcții pentru a te alinia condițiilor de intrare pe piața muncii. Tocmai de aceea, în rândurile următoare vom face o trecere în revistă a celor mai potrivite modele CV pentru perioadele în care ești în impas și urmează să îți schimbi jobul. Deși la o primă impresie vei crede că au un format standard, ele pot fi ajustate și personalizate în funcție de experiența ta.

Tipuri de modele de CV

Fie că ești proaspăt absolvent sau ai acumulat deja suficiente competențe privind desfășurarea unor procese cerute în câmpul muncii, să te distingi printr-un CV realizat într-un mod cât mai profesionist îți poate asigura un post în compania mult visată. În Curriculum Vitae trebuie să rezumi ce ai studiat, ce competențe ai dobândit și ce ai tu mai bun de oferit prin prisma experiențelor acumulate. Acest document reprezintă, cu adevărat, cartea de vizită a fiecărui candidat și, de aceea, trebuie să te pui în cea mai bună lumină posibilă prin intermediul ei.

Iată pentru ce tipuri de modele de CV poți opta pe parcursul aplicării pentru noi joburi:

CV-ul cronologic: Poate cel mai des folosit CV în majoritatea domeniilor de activitate și de către majoritatea candidaților este cel de tip cronologic. În general, este adoptat în mare măsură de cei cu o experiență vastă, deoarece își pun foarte bine în valoare, într-o ordine invers cronologică, atât studiile absolvite, cât și rolurile avute de-a lungul timpului. În completare, competențele și obiectivele în carieră, îi vor ajuta să se diferențieze de alți aplicanți aflați în poziții similare de senioritate.

CV-ul funcțional: Dacă vrei să atragi atenția mai degrabă asupra abilităților și mai puțin asupra experienței, cu siguranță CV-ul funcțional este cea mai bună alegere. Acest tip de CV este potrivit pentru tine dacă plănuiești ca în următoarea perioadă să te reorientezi către alt domeniu față de cel în care activezi în prezent sau dacă lucrezi în regim freelancing. De asemenea, dacă optezi pentru CV-ul funcțional, pauzele tale în carieră nu vor fi atât de evidente precum în cazul celui cronologic.

CV combinat (funcțional și cronologic): Depunerea candidaturii pentru posturi de conducere implică un efort mai mare, fiind necesar să îți prezinți atât experiența, cât și competențele dobândite printr-un CV combinat. Dacă vrei să continui în domeniul în care deja lucrezi, prin această formă de CV, care este, în mod cert, mult mai amplă, este recomandat să incluzi și realizări notabile de la joburile anterioare. Nu în ultimul rând, certificările obținute și referințele primite de la foști angajatori te pot ajuta să te remarci în marea de aplicanți.

CV-ul creativ: În domenii precum marketing & comunicare, design grafic & branding, inclusiv aplicațiile pot fi mai puțin rigide sau structurate. Astfel, dacă îți dorești să obții un post orientat spre creație, te încurajăm să dai frâu liber imaginației încă din etapa de aplicare. Având un CV atractiv, în mod cert vei fi apreciat și reținut de către recrutori chiar și dintr-o vizionare rapidă a aplicației.

CV-ul academic: Dacă vrei să aplici pentru o bursă, ai dedicat suficient de mult timp studiului și ai acumulat o activitate considerabilă în cercetare, printr-un CV academic redactat într-o limbă de circulație internațională te-ai putea remarca atât în țară, cât și în străinătate. Nu uita să menționezi premiile obținute, lucrările publicate, dar și participările la conferințe.

Înainte de a aplica pentru o nouă poziție, asigură-te că ea ți se potrivește mănușă. Aplicând la foarte multe joburi, fără a avea un obiectiv de carieră bine stabilit pe termen lung, vei depune un efort considerabil. De aceea, este important să descoperi pe ce posturi te pliezi cel mai bine și, în cele din urmă, să redactezi CV-ul în consecință.

După cum anticipează recrutorii la nivel global, procesul de angajare se va automatiza în tot mai multe organizații, ca urmare a progresului tehnologic și adopției Inteligenței Artificiale. Astfel, reține că este important ca CV-ul să fie cât mai ușor de parcurs, în acord cu experiența ta profesională, iar atuurile asociate cu cerințele fiecărui angajator în parte. Prin urmare, având un CV redactat într-o manieră clară și concisă, vei avea șanse mai mari pentru a trece cu succes peste etapele de screening.

Nu în cele din urmă, sperăm că tipurile de modele de CV pe care le-ai parcurs alături de noi îți vor fi de ajutor în obținerea postului mult dorit. Fiecare etapă a carierei este importantă pentru formarea noastră, astfel că este esențial să fructificăm la maxim orice oportunitate apare în călătoria noastră profesională!

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au crescut cu aproape 5,9% în primele şapte luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,3%
Importurile de gaze au crescut cu aproape 5,9% în primele şapte luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,3%
România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,013 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 5,9% mai mare (+56.700 tep) faţă de cea din......
Primetime Emmy 2024: Serialele TV „Shogun” şi „Hacks” au câştigat principalele trofee
Primetime Emmy 2024: Serialele TV „Shogun” şi „Hacks” au câştigat principalele trofee
Producţiile TV "Shogun" - care a obţinut un număr record de 18 premii - şi "Hacks" au câştigat principalele trofee ...
Cum se înțeleg regenerabilele cu rețeaua electrică: “Pentru un parc solar de 5 MW s-a cerut reconductorarea a 200 km de linie de înaltă tensiune, e de noaptea minții”
Cum se înțeleg regenerabilele cu rețeaua electrică: “Pentru un parc solar de 5 MW s-a cerut reconductorarea a 200 km ...
Reprezentanții industriei regeberabile spun că s-a ajuns la un punct critic în dezvoltarea proiectelor, iar una dintre ...
24 Broker, cea mai mai mare platformă din asigurări, își face aplicație pentru firme care vând din străinătate. Planurile Life is Hard și detalii despre comisioanele celor 11.000 de agenți care îi folosesc aplicația
24 Broker, cea mai mai mare platformă din asigurări, își face aplicație pentru firme care vând din străinătate. Planurile ...
Divizia Tomorow a Life is Hard(simbol LIH), dezvoltatorul și administratorul platformei 24Broker, prin care se intermediază ...