500.000 de carduri au fost blocate după un atac la o bază internaţională de date

Peste o jumătate de milion de carduri au fost blocate, după ce băncile au fost avertizate că o bază de date internaţională a fost spartă. Între timp, mii de oameni s-au trezit că nu-şi pot folosi cardurile, iar unii au ajuns şi la poliţie, fiind confundaţi cu infractorii. Juriştii spun că ei pot da în judecată băncile.
Economica.net - joi, 15 dec. 2011, 20:53

Zeci de mii de români s-au trezit cu cardurile blocate atunci când au încercat să retragă bani de la bancomate. Oficialii băncilor au spus că şi-au anunţat clienţii, însă mai multe persoane au fost chiar ridicate de Poliţie, după ce cardul le-a fost declarat furat.

Una dintre persoanele care a trecut prin acestă situaţie neplăcută a povestit la emisiunea Ultima Oră de la România TV cum s-a întâmplat. „Eram cu coşul plin de cumpărături. Am mers la casă şi am întins cardul CEC ca să plătesc, iar doamna de la casă a primit un mesaj pe bonul de la POS: cardul furat. Fiind un mare magazin, a fost chemată paza, iar procedura i-a obligat să cheme poliţia. Am sunat între timp la bancă, după jumătate de oră mi-au răspuns, mi-au zis că regretă acest inconvenint. Am şi depus plângere la bancă”, a spus femeia.

Preşedintele CEC Bank spune însă că situaţia a degenerat din vina personalului de la magazin. „Este regratabil că un comerciant atunci când a citit pe POS „card blocat, reţineţi” a chemat poliţia. Nu scrie nicăieri această instrucţiune”, a declarat preşedintele CEC Bank, Graţian Gheţea.

Banca de stat CEC Bank a confirmat că mai multe carduri emise de bancă au fost compromise la nivelul unei baze de date internaţionale. Banca nu a dorit să facă public numărul cardurilor afectate, dar surse din piaţă spun că ar fi vorba de 17.000 de carduri potenţial afectate.

„Menţionăm că atacul nu a vizat doar cardurile CEC Bank şi nu se datorează eventualelor vulnerabilităţi ale sistemului operat de bancă. Disponibilităţile băneşti ale clienţilor sunt în siguranţă”, au spus reprezenţanţii CEC.

Cele mai mari două bănci locale, BCR şi BRD, susţin că sistemele lor de carduri nu sunt afectate, dar monitorizează atent situaţia.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpirile continuă – Preţurile producţiei industriale în UE au crescut în noiembrie
Scumpirile continuă – Preţurile producţiei industriale în UE au crescut în noiembrie
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în noiembrie 2024, comparativ cu luna anterioară, o creştere de 1,7% în Uniunea Europeană (UE) şi un avans de 1,6% în......
Franţa cere Comisiei Europene să acţioneze împotriva ingerinţelor lui Elon Musk
Franţa cere Comisiei Europene să acţioneze împotriva ingerinţelor lui Elon Musk
Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, a cerut miercuri Comisiei Europene să acţioneze "cu cea mai mare fermitate" ...
Wizz Air reia zborurile din România spre Israel
Wizz Air reia zborurile din România spre Israel
Wizz Air a anunțat că reia zborurile din România spre Israel, după ce au fost suspendate în octombrie pe fondul conflictului ...
Azi, Stephane Sejourne, vicepreședinte al CE, se va întâlni cu Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan
Azi, Stephane Sejourne, vicepreședinte al CE, se va întâlni cu Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan
Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv al CE, responsabil de strategia industrială, se va întâlni azi la București ...