„Având în vedere că din finanţarea solicitată prin Cererile înregistrate on-line bugetul anual de 500 milioane lei alocat schemei a fost epuizat, ÎNCEPÂND CU DATA DE 28.08.2013 ORA 8:35:41 SESIUNEA DE ÎNREGISTRARE ON-LINE A CERERILOR DE ACORD PENTRUI FINANŢARE ÎN BAZA H.G. NR. 274/2013, CU MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, ESTE DECLARATĂ ÎNCHISĂ”, au scris Finanţele pe site.
Lista cererilor de acord pentru finanţare înregistrate on-line poate fi consultată AICI
Numai întreprinderile care au cereri de acord pentru finanţare înregistrate on-line pot depune sau transmite prin poştă sau alte servicii de curierat, Cererea de acord pentru finanţare însoţită de documentele justificative, în perioada comunicată prin Recipisa de înregistrare on-line a Cererii de acord pentru finanţare, la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice, str. Apolodor nr. 17, sector 5, Bucureşti, menţionându-se pe plic “Unitatea de implementare a schemei de ajutor de minimis”.
În cazul în care, în urma analizării Cererilor de acord pentru finanţare înregistrate în cadrul acestei sesiuni, se constată neutilizarea în totalitate a bugetului anual alocat schemei, Ministerul Finanţelor Publice publică pe site-ul său data reluării procedurii de înregistrare on-line a Cererilor de acord pentru finanţare şi bugetul rămas neutilizat din bugetul anual alocat schemei, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 274/2013, cu modificările şi completările ulterioare, mai arată site-ul ministerului.
Ce este ajutorul de minimis
Ajutorul se prezintă sub formă de sume nerambursabile, în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare,în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi.
Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor din toate sectoarele de activitate, cu excepţii pe care le găsiţi aici.
Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă acele întreprinderi care au mai puţin de 250 de angajaţi şi care fie au o cifră de afaceri anuală netă care nu depăşeşte echivalentul în lei a 50 milioane euro, fie deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.