România se situează, astfel, încă în coada clasamentului european, condus în prezent de Norvegia, cu 19.772 maşini electrice&hibrid Plug-In, ţară urmată de Franţa (16.222 unităţi), Olanda (15.261), Marea Britanie (14.518) şi Germania (13.327).
Conform sursei citate, din totalul celor 35 de maşini ‘verzi’ noi vândute la nivel naţional, 26 au fost hibride, iar restul electrice.
La nivelul anului 2015, în luna ianuarie, Buletinul Statistic al APIA relevă faptul că numărul livrărilor de autoturisme electrice & hibride era de 17 unităţi, ceea ce reprezenta 0,4% din totalul vânzărilor contabilizate în acel interval.
Reprezentanţii APIA sunt de părere că, pentru stimularea achiziţiei de maşini ecologice, este nevoie de acordarea din Fondul pentru Mediu a unor bonusuri semnificative pentru cumpărători (minimum 4.000 – 5.000 de euro) prin Timbrul de mediu, dar şi alte facilităţi precum: parcare gratuită pe domeniul public şi scutiri la taxa de drum (rovinietă) sau pe impozitul anual, timp de trei ani.
Pe de altă parte, companiile ar trebui să-şi deducă o serie de cheltuieli dacă realizează/instalează prize electrice la propriile sedii şi acordă în mod gratuit încărcarea vehiculelor electrice ale angajaţilor lor, scrie Agerpres.
‘Autorizaţiile pentru construcţii comerciale (tip supermarket, hipermarket, mall) sau locuinţe tip ‘bloc’ vor fi acordate numai în condiţiile în care spaţiile de parcare aferente vor fi dotate cu staţii de alimentare (prize) electrice, pentru minimum 20% din totalul acestora. Sediile primăriilor localităţilor (municipii şi/sau reşedinţe de judeţ) vor trebui prevăzute cu puncte de alimentare (priză) electrică’, se precizează în Buletinul Statistic al APIA, publicat la sfârşitul lunii ianuarie.
Recent, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că Programul ‘Rabla 2015’ ar putea debuta la jumătatea lunii martie, iar eco-bonusul destinat celor care vor cumpere maşini ecologice va creşte de trei ori, la 1.500 de lei.
Oficialul a precizat că achiziţionarea unui astfel de voucher se poate face numai pentru autovehiculele noi al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km.
‘(…) Dacă maşinile ecologice alese de populaţie respectă una dintre condiţiile enumerate mai devreme, românii care fac această opţiune vor beneficia din partea AFM de 8.000 de lei, din care 6.500 de lei primă de casare la care se adaugă un eco-bonus de 1.500 de lei, sumă ce va fi decontată din valoarea autoturismului. Un beneficiar care doreşte o maşină ecologică poate obţine maximum două eco-bonusuri, în situaţia în care maşina aleasă respectă cumulat două dintre condiţiile stabilite prin ghid, la acest capitol. Accesarea a două eco-bonusuri va duce la o sumă de 9.500 de lei pe care AFM o va susţine în sistem nerambursabil în acest caz’, a explicat Gavrilescu.
În 2015, bugetul alocat Programului ‘Rabla’ va fi de 200 milioane lei, în creştere cu 33% faţă de anul anterior, iar totalul voucherelor va fi de 25.000, dintre care 20.000 pentru persoane fizice.