De la începutul acestui an, prețul cărnii de pasăre la poarta fermei a crescut săptămânal și s-a ajuns la un plus de 21,5% față de perioada similară a anului trecut. Mai exact, din datele Comisiei Europene, în săptămâna ce începe cu 7 februarie, prețul a ajuns la 167, 8 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 4,6% mai mult decât luna anterioară și cu 1,4% în plus față de săptămâna anterioară. România a raportat astfel a doua cea mai mare creștere de preț din Uniunea Europeană raportat la 2021, după Italia ( plus 50%) în contextul în care fermierii locali au cea mai ieftină carne. Față de media europeană, carnea de pasăre vândută în România este 55 de euro (25%) mai ieftină.
Cea mai scumpă carne de pasăre se comercializează în Germania – 331 de euro carcasa de 100 de kg.
Industria este grav afectată de creșterea prețurilor la electricitate și gaze, iar în ultimul an producția a acoperit în mai mică măsură necesarul de consum.
Carnea de porc s-a scumpit cu 15% față de anul trecut
O situația similară a fost raportată și în cazul cărnii de porc, unde avem cea mai mare a doua creștere de preț din UE față de perioada similară a anului trecut. Prețul la poarta fermei a ajuns în săptămâna începând cu 7 februarie la 128,46 euro carcasa de 100 de kilograme de carne clasa S, cu 15,1% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Totuși, față de ultima săptămâna, prețul a scăzut cu 7,8%, iar față de luna anterioară cu 0,8%.
Cea mai semnificativă scumpire din UE a fost raportată în Croația (plus 20%), în timp ce, în medie, în UE, prețurile s-au majorat cu 0,4%.
Fermierii au printre cele mai mici prețuri medii la carnea de porc din Europa, dar sunt și state unde porcul este mai ieftin – în Letonia, prețul mediu este de 109 euro carcasa de 100 de kilograme, în Olanda prețul mediu era de 112 euro, iar în Belgia este 119 euro.