„Am anunţat că BNR a achiziţionat, astăzi, titluri de stat pentru a avea mai multă lichiditate în piaţă, în ideea de a tempera tensiunile care existau pe piaţa secundară a titlurilor de stat unde exista o diferenţă foarte mare între dobânda la cerere şi dobânda la cumpărare. Efectul pe care îl aşteptăm este unul de temperare a creşterii dobânzilor, nu de creştere a dobânzilor, şi suntem convinşi că această achiziţie are aceste efecte pe titlurile de stat, ale statului român vorbim aici. La nivelul dobânzilor, lucrurile trebuie privite cu mai multă înţelepciune, în sensul în care, dacă vorbim de o inflaţie de 11% şi ne uităm la ROBOR, care este undeva la 4 şi ceva, vedem că de fapt nu e nici jumătate din această inflaţie. Dobânda în general urmează inflaţia. Nu ai cum să compensezi creşterea inflaţiei decât prin creşteri de dobânzi”, a spus Suciu.
Acesta a adăugat că, în prezent, „suntem într-o situaţie specială, cu multe necunoscute, cu multe elemente care nu încurajează economia ca atare şi pun presiune pe inflaţie”.
„Trebuie să ne setăm aşteptările în funcţie de realităţile momentului şi acestea nu sunt unele optimiste, evident, în conflictul pe care îl vedem şi trebuie să luăm partea bună, anume că avem o siguranţă, totuşi, la nivelul sistemului bancar, o economie care funcţionează în parametri deplin, cu sincopele, cu problemele legate de inflaţie etc. şi de distribuţie şi de preţuri relativ crescute la energie, dar acestea sunt lucruri care n-ar trebui nici să le comparăm cu situaţia care se întâmplă dincolo de graniţă, în Ucraina”, a menţionat oficialul BNR, la Digi 24.
Dan Suciu a declarat, miercuri, că BNR lucrează la noile estimări cu privire la inflaţie, dar că sunt multe necunoscute, iar estimarea de două cifre rămâne una valabilă pentru luna aprilie.
„Din păcate, situaţia este foarte dinamică. E greu de făcut o estimare. La Banca Centrală se lucrează acum la noile estimări, dar sunt multe necunoscute. Dincolo de preţul petrolului, care e poate cea mai mare necunoscută în acest moment, sunt şi elementele de preţ la energie, plafonări – sunt sau nu sunt, cum se aplică, faptul că aceste plafonări nu vor fi o măsură constantă şi vor fi măsuri adoptate de la o lună la alta…Va fi foarte greu să facem prognoze pentru inflaţia care va urma (…) E greu să faci prognoze pe durate medii cu date fundamentale care se schimbă de la o lună la alta, pentru că ponderea în inflaţie a preţurilor la energie şi carburant e undeva la 80%”, a susţinut oficialul BNR.