Prima prognoză de când a izbucnit războiul: peste 13 milioane de tone de cereale nu vor mai ajunge în piață

Primele estimări după izbucnirea conflictului armat din Ucraina arată că piața agricolă ar putea rămâne în acest an comercial cu un minus de 13,2 milioane de tone de grâu, porumb și orz. Cantitatea va fi doar parțial compensată de livrările altor puteri ale lumii.
Alina Stanciu - Dum, 13 mart. 2022, 21:34
Prima prognoză de când a izbucnit războiul: peste 13 milioane de tone de cereale nu vor mai ajunge în piață

Războiul ruso-ucrainean a scos din piețe aproximativ 7 milioane de tone de grâu ce ar fi trebuit să hrănească lumea în acest an comercial, arată ultimele estimări ale Departamentului pentru Agricultură al SUA ( USDA). Sunt cantitățile pe care Ucraina și Rusia nu le vor mai putea exporta în acest an comercial din cauza conflictului dintre ele. Astfel, exporturile Ucrainei în acest an comercial s-ar putea limita la 20 de milioane de tone, iar ale Rusiei la 32 de milioane de tone. Dintre marii exportatori, vor livra mai puțin și SUA, cu 500.000 de tone și  Egipt, cu 400.000 de tone.

Deficitul va fi parțial compensat de livrările din Australia, care va exporta cu 1 milion de tone mai mult decât se estimase inițial. Australia are o producție îmbunătățită dar și prețuri mai bune decât ceilalți mari producători.

De asemenea, va fi mai mult grâu indian pe piață, USDA estimând un plus de 3 milioane de tone, până la 10 milioane de tone, urmare a unor stocuri în creștere. Prețul grâului din India este, de asemenea, competitiv. Totodată, o suplimentare a exporturilor se așteaptă și din partea Braziliei cu 200.000 de tone.

În total USDA estimează exporturi în creștere cu 4,2 milioane de tone.

“Conflictul de la Marea Neagră a perturbat fluxul de cereale din regiune și a provocat mari pierderi de energie și incertitudine în comerțul mondial cu cereale. Ucraina a suspendat operațiunile portuare pentru activități comerciale din 24 februarie. Circulația cerealelor rusești prin Marea Neagră este, de asemenea, afectată de nivelul excepțional de mare al primelor de asigurare pentru nave. În plus, sancțiunile care au fost aplicate fac ca activitățile comerciale să fie o  provocare. Ca răspuns, prețurile cerealelor au crescut vertiginos pentru toți exportatorii importanți”, se arată în prima prognoză a USDA după invazia Ucrainei de către Rusia.

Grâul, porumbul și orzul sunt principalele cereale furnizate de Ucraina și Rusia. În cazul grâului, în anul de comercializare 2021/2022 care a început în iulie, Ucraina reprezintă 10 % din exporturile mondiale, iar Rusia 16 %.

Cea mai mare parte a exporturilor ucrainene de grâu sunt expediate în primele câteva luni ale anului de comercializare, dar închiderea porturilor limitează în prezent exporturi suplimentare.

În ceea ce privește activitatea Rusiei, aceasta a impus taxe de export către toate statele cu excepția celor din EAEU printre care Belarus. S-a menținut, de asemenea, accesul vaselor în Marea Caspică.

Minus 6 milioane de tone de porumb

Blocajul din Ucraina înseamnă pentru piața globală și un minus de 6 milioane de tone de porumb și minus 200.000 de tone de orz. Potrivit ultimelor estimări, Ucraina va livra peste granițele sale doar 27,5 milioane de tone. În schimb, ceilalți mari producători pot livra mai mult- Argentina- 500.000 de tone, la fel ca și Brazilia. În total, față de prognoza anterioară, cantitatea exportată de marii jucători va crește cu 1,8 milioane de tone.

Chiar și așa, cele mai afectate de conflictul de la Marea Neagră vor fi Turcia ( va importa cu 500.000 de tone mai puțin), Israel ( minus 300.000 de tone), Egipt  ( importuri cu 600.000 de tone mai mici) și Algeria (minus 500.000 de tone).

“Previziunile privind importurile de porumb pentru 2021/22 sunt mai mici în această lună pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru a reflecta închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și a sancțiunilor impuse Rusiei. Tulburările de la Marea Neagră au adăugat o mai mare volatilitate prețurilor la porumb și la alte cereale. Este prea devreme pentru a prezice costul final, dar datele exportatorilor indică transporturi mai mari în primele patru luni (octombrie 2021 – ianuarie 2022) în comparație cu cele de acum un an, ceea ce implică o cerere puternică în regiune, în ciuda prețurilor ridicate”, spun analiștii USDA.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...