Înalt oficial kazah: ”Nu riscăm să fim puși în aceeași oală cu Rusia. Kazahstanul respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Vom respecta doar deciziile luate la nivelul Națiunilor Unite”
Timur Suleimenov este un economist kazah care a lucrat în sectorul privat înainte de a ocupa diverse funcții guvernamentale, inclusiv funcția de ministru al economiei. Acesta a vorbit cu Georgi Gotev, senior editor la Euractiv.
“Bineînțeles, Rusia a vrut să fim mai mult de partea lor. Dar Kazahstanul respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Nu am recunoscut și nu vom recunoaște situația din Crimeea și nici pe cea din Donbas, deoarece ONU nu le recunoaște. Vom respecta doar deciziile luate la nivelul Națiunilor Unite”, a spus oficialul kazah.
Iată interviul, integral
De obicei, îi întreb pe oficialii vizitatori despre scopul vizitei lor (interviul are loc la Bruxelles n.red.), deși, de data aceasta, mediul internațional tensionat vorbește de la sine
Scopul principal a fost, bineînțeles, de a discuta despre situația crizei geopolitice actuale, acțiunea militară care are loc în Ucraina, sancțiunile aplicate economiei și sistemului financiar rusesc și consecințele acestora asupra Kazahstanului, precum și modalitățile de atenuare a acestora.
În al doilea rând, pentru a le demonstra partenerilor noștri europeni că Kazahstanul nu va fi un instrument de eludare a sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA și UE. Vom respecta sancțiunile. Chiar dacă facem parte din Uniunea Economică împreună cu Rusia, Belarus și alte țări, facem parte, de asemenea, din comunitatea internațională. Prin urmare, ultimul lucru pe care îl dorim este ca sancțiunile secundare ale SUA și UE să fie aplicate Kazahstanului. Iar al treilea lucru este să discutăm despre mijloacele de extindere a cooperării noastre cu UE.
Când spuneți că Kazahstanul nu va eluda sancțiunile, acest mesaj este transmis din inițiativa dvs. sau omologii dvs. occidentali și-au exprimat îngrijorarea?
Este o stradă cu două sensuri. Au existat unele voci care nu provin din UE. Totuși, un fost membru al UE, unul dintre parlamentarii Marii Britanii, și-a exprimat îngrijorarea că, probabil, sancțiunile trebuie aplicate și Kazahstanului, deoarece țara noastră este membră a Uniunii Economice Eurasiatice. Prin urmare, ne bucurăm de cele patru libertăți de circulație a capitalului, a bunurilor, a serviciilor și a forței de muncă și, după cum a spus dumneaei, „trebuie să închidem perimetrul”.
Dar nu acesta este motivul principal. Motivul principal este voința noastră de a veni aici, la principalul nostru partener comercial și la unul dintre partenerii noștri cheie în investiții, pentru a discuta deschis despre această situație și a spune că da, vom continua să facem comerț cu Rusia. Vom continua să investim în Rusia și să atragem investiții pentru Rusia: nu avem nicio altă variantă pentru ca economia noastră să funcționeze. Dar vom face tot ce ne stă în putință pentru a controla bunurile sancționate. Vom face tot posibilul pentru a controla orice investiție din partea unei persoane sau entități sancționate în Kazahstan și am dorit să transmitem acest lucru europenilor în mod deschis. Pentru a demonstra că avem un sistem în vigoare, iar acest sistem va fi menținut, din păcate, o perioadă lungă de timp.
Prin urmare, acesta trebuie să fie un sistem, nu un set de măsuri. Acest lucru va necesita modificări în legislație pe care le avem în vedere.
Sunteți mulțumit de înțelegerea pe care o obțineți de la interlocutorii dvs. europeni?
Da. Am primit înțelegere deplină. Suntem foarte mulțumiți.
Kazahstanul are o problemă în a numi războiul din Ucraina război? Ați spus „acțiune militară” la început…
Nu, nu avem probleme în a numi lucrurile așa cum sunt. Rusia a ales să introducă o legislație care să interzică cuvântul „război”. Ei o numesc o operațiune militară specială. Dar în Kazahstan, noi o numim ceea ce este, din păcate.
Adunarea Generală a ONU a adoptat două rezoluții fără caracter obligatoriu prin care se cerea încetarea războiului, în care Kazahstanul s-a abținut. Acest lucru se datorează obligațiilor dvs. din tratat cu Rusia?
Într-adevăr, Kazahstanul este membru atât al Uniunii Economice Eurasiatice, cât și al CSTO, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, deci suntem membri atât ai alianțelor economice, cât și militare ale Rusiei. Dar prevederile tratatelor nu se aplică în acest caz particular.
Bineînțeles, Rusia a vrut să fim mai mult de partea lor. Dar Kazahstanul respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Nu am recunoscut și nu vom recunoaște situația din Crimeea și nici pe cea din Donbas, deoarece ONU nu le recunoaște. Vom respecta doar deciziile luate la nivelul Națiunilor Unite.
Ne puteți spune cum evoluează situația din Kazahstan în urma evenimentelor dramatice de la începutul lunii ianuarie?
Evenimentele nefericite din ianuarie au fost tragice. Am pierdut aproximativ 150 de vieți. O anchetă este în curs de desfășurare, rezultatele preliminare au fost comunicate săptămâna trecută de procurorul general și de Ministerul de Interne, dar rezultatele finale nu au fost încă comunicate.
După ce le primim, le vom face publice. Dar evenimentele din ianuarie au servit ca un impuls important, ca un factor declanșator pentru reformele și schimbările atât de necesare în economia Kazahstanului, în societate, în sistemul nostru politic. Timp de 30 de ani, am acumulat o mare gestionare greșită și, fără această vărsare de sânge, nu sunt sigur că am fi fost la fel de curajoși ca națiune pentru a avansa pe calea reformelor.
Președintele și-a asumat acest lucru recent în discursul său din parlament și în discursul adresat națiunii. El a anunțat noi reforme în sistemul politic, care vor necesita modificări ale constituției, liberalizarea domeniului politic. Vom împuternici puterile locale și guvernele locale și nu numai.
Evenimentele din ianuarie au fost declanșate de creșterea prețului unui combustibil popular pe care majoritatea oamenilor îl folosesc pentru mașinile lor. Dar, în prezent, cresc nu numai prețurile pentru energie. Kazahstanul este o țară bogată în energie și în resurse, care sunt strategiile de acolo?
Aveți dreptate; factorul declanșator al evenimentelor din ianuarie a fost prețul gazului lichefiat. Kazahstanul are un mare potențial în ceea ce privește producția de gaz. Din nefericire, în prezent, piața gazelor este puternic reglementată, ceea ce limitează capacitatea de a dezvolta rezervele noastre bogate de gaze naturale. Pentru a schimba acest lucru, va trebui să modificăm prețurile, din păcate. Aceasta este o chestiune foarte sensibilă, nu numai pentru țara noastră. Este la fel peste tot. Prin urmare, trebuie făcută cu mare atenție și explicată oamenilor.
Kazahstanul este exclus de pe anumite rute de export din cauza războiului din Ucraina?
Da, puteți spune asta. Cea mai mare parte a petrolului nostru, respectiv 90%, trece prin teritoriul rusesc, majoritatea exporturilor noastre merg în Rusia sau trec prin Rusia. Așadar, situația actuală ridică multe probleme pentru multe industrii din Kazahstan. Să sperăm că, atunci când se va încheia faza militară, se va produce o deblocare a drumurilor și a căilor ferate. Dar trebuie să ne diversificăm rutele de export.
Având în vedere bunele dvs. relații cu China și expertiza țării dvs. cu vecinul dvs., în ce direcție se îndreaptă China? Cu Occidentul sau cu Rusia? Știu că este o întrebare delicată, dar vreau să o pun.
Este o întrebare delicată. Dar cred că China este cea mai bine poziționată pentru a profita de această situație, deoarece rușii vor trebui să se orienteze spre China, fie că vor sau nu. Iar condițiile în care chinezii vor colabora cu rușii se vor schimba, deoarece puterea de negociere a Rusiei este mai mică decât era în urmă cu o lună. Iar când ești atât de dependent de un singur partener, devii mai vulnerabil.
Așa că, eu cred că China va încerca să rămână deasupra conflictului. Nu ar vrea să se implice în războiul sancțiunilor cu SUA și UE. Majoritatea sancțiunilor secundare pe care le aplică SUA vor fi respectate de chinezi. Dar comerțul lor cu Rusia va crește, ca și dependența tehnologică a Rusiei de China.
Ce altceva le-ați mai spus oficialilor UE cu care v-ați întâlnit?
Kazahstanul nu face parte din acest conflict. Da, facem parte din Uniunea Economică Eurasiatică, dar suntem un stat independent, cu propriul nostru sistem, și vom respecta restricțiile impuse Rusiei și Belarusului.
Nu vrem și nu vom risca să fim puși în același coș. Și am dori să ne extindem cooperarea cu țările din UE și cu UE în ansamblu. Suntem cea mai occidentalizată țară din Asia Centrală. Avem o mulțime de valori în comun. În primul rând, ne aflăm pe același continent, deoarece 300.000 de kilometri pătrați din Kazahstan se află în Europa. Această parte a Kazahstanului este mult mai mare decât majoritatea țărilor UE.
Veniți în locul Rusiei în Consiliul Europei!
[râde] Trebuie să discutăm despre asta. Avem multe în comun, ne aflăm chiar între civilizația asiatică și cea occidentală și avem părți și trăsături din ambele. Reformele pe care președintele le-a prezentat sunt pro-europene, pro-democratice și sperăm că, în trei până la cinci ani, veți găsi mult mai multe asemănări între noi și țări precum Olanda, Franța, Polonia sau alte țări din UE decât Asia autoritară.