România ar putea cumpăra încă 58 de trenuri electrice noi. Peste 60% din cele care circulă acum sunt diesel

01 10. 2024
tren pesa vs tren alstom

34 de trenuri cu 160 de locuri și 24 de trenuri cu 200 de locuri

Achiziția celor 58 de trenuri electrice noi va fi împărțită în două loturi: primul lot va viza 34 de rame electrice RE-R2 de 160 de locuri fiecare, iar lotul 2 va viza 24 de rame electrice RE-R3 de 200 de locuri, potrivit unor proiecte publicate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Scopul proiectului de investiții este de a înnoi flota de material rulant, deoarece materialul rulant existent în România nu are nivelul de calitate cerut de publicul călător, iar tehnologiile de fabricație ce au fost utilizate sunt depășite, nefiind posibil a se asigura îndeplinirea standardelor de calitate prevăzute în contractele de servicii publice, se arată în nota de fundamentare.

În prezent, există o creștere semnificativă a mobilității sociale, mai ales la orele de vârf, și se constată o aglomerare excesivă, cauzată de traficul auto (în principal, microbuze și autoturisme), creștere care poate fi satisfăcută doar prin sporirea capacității de transport feroviar, respectiv a capacității materialului rulant și a calității acestuia, spun autorii proiectului.

Potrivit lor, noile oferte de servicii de transport feroviar public de călători, dezvoltate pe baza materialului rulant nou și modern ce va fi achiziționat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vor avea în vedere atât sporirea mobilității în jurul marilor centre socioeconomice ale țării, cât și realizarea unor conexiuni rapide între unitățile administrativ teritoriale importante ale țării.

Aceste vehicule urmează a facilita îmbunătățirea condițiilor de circulație pe un număr limitat de servicii și rute, corelate cu investițiile în scopul modernizării infrastructurii feroviare implementate sau în curs de implementare.

De asemenea, la momentul actual, se poate observa o insuficiență în ceea ce privește materialul rulant nepoluant la nivel național. Luând în considerare cumulativ ramele și locomotivele electrice închiriate ori în proprietatea operatorilor activi pe calea ferată din România și comparându-le cu numărul locomotivelor diesel deținute de aceiași operatori, se poate observa un raport (e/d) de ~38% electric versus ~62% diesel.

Pe ce rute vor circula celor 58 de trenuri electrice noi

Valoarea totală a achiziției celor 58 de trenuri, cu TVA, este estimată la 661 milioane de euro.

Achiziția celor 34 de rame electrice de scurt parcurs RE-R2, a câte 160 de locuri, vizează creșterea eficienței modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării și creșterea confortului pe următoarele rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată:
• Sighișoara – Brașov;
• Craiova – Caracal – Roșiori de Vede;
• Craiova – Drobeta-Turnu Severin;
• Bacău – Focșani;
• Buzău – Brăila – Galați.

Achiziția celor 24 de rame electrice de scurt parcurs RE-R3, a câte 200 de locuri, vizează creșterea eficienței modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării și creșterea confortului pe următoarele rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată:
• Arad – Deva – Simeria;
• Alba Iulia – Cluj-Napoca;
• Oradea – Huedin;

România cumpără 82 de trenuri de la polonezii de la PESA

Miercuri, 25 septembrie 2024, în cadrul InnoTrans, a avut loc o conferință de presă comună, la care au participat Krzysztof Zdziarski, președinte PESA, și Ștefan Roșeanu, președinte ARF, ce a avut ca subiect cele două contracte de achiziție trenuri regionale și interregionale, semnate cu PESA.

Responsabilul polonez a subliniat importanța contractului privind achiziția celor 62 de trenuri regionale pentru compania sa și a afirmat că livrarea trenurilor va începe la sfârșitul anului 2025 – începutul anului 2026, urmând ca toate ramele electrice să fie livrate între 2026-2027.

De asemenea, în cadrul acestui contract vor fi construite trei depouri la București, Iași și Cluj, cu 3-4 posturi de lucru fiecare, inclusiv de rezervă, a declarat Krzysztof Zdziarski.

Referitor la situația actuală a contractului de 20 de trenuri interregionale, cele două părți au susținut că acest contract trebuie să decurgă normal, în conformitate cu prevederile legale.