Secăreanu, CEO Canon România: Vânzările de camere foto mirrorless s-au dublat anul trecut. Vrem să fim numărul 1 pe această piață

14 06. 2022

”Piața camerelor foto în primul trimestru a crescut cu peste 20%, iar anul trecut, cel puțin la mirrorless a fost dublu față de anul precedent. Majoritatea sunt clienți noi, sunt și cei care înlocuiesc echipamente depășite sau care trec de la DSLR sau concurența. Noi am avut și o prezență semnificativă anul trecut, apropo de tehnologiile noi care au fost împinse pe piață, și acolo am avut rezultate bune atât în România, cât și la nivel global. Cel puțin la camerele foto mirrorless, noua gamă R a avut o adopție solidă în piață, la fel și obiectivele. Acolo investim”, a spus Secăreanu la o întâlnire cu presa.

Potrivit acestuia, Canon investește ”masiv” în aplicații software în ultimul timp, fie prin dezvoltare internă, fie prin achiziții de companii.

De asemenea, Secăreanu a mai spus că vânzările B2B reprezintă 40% din afacerile grupului la nivel global, iar piața este pe un trend ascendent.

”Ca tendințe pentru principalele categorii de produse camerele foto au crescut din punct de vedere cifră de afaceri pe zona de mirrorless pentru că acolo se duce piața – au o tehnologie nouă, sunt mai ușoare. În zona de B2B este o tendință de creștere, chiar dacă poate la prima vedere nu pare”, a explicat șeful Canon România.

El a mai spus că strategia companiei din România se leagă ”clar” de strategia grupului, respectiv să fie lideri de piață ”în orice înseamnă produs sau soluție care se leagă de imagine”, fie că e vorba de camere foto, fie de imprimante pentru uz personal, de echipamente de birou și software pentru organizații.

”Nu pot să spun că vrem să fim numărul 1 peste tot, pentru că nu e corect, dar în primele locuri vrem să fim pentru oricare dintre aceste direcții. Și, bineînțeles, în anumite categorii care sunt și măsurabile ușor, cum ar fi zona de camere foto full frame mirrorless, acolo chiar vrem să fim numărul 1”, a declarat CEO-ul Canom România.

În România, Canon a reușit să își majoreze cota de piață pentru imprimantele multifuncționale laser până la 17%.

”Piața este relativ constantă, nu are diferențe mari de la un an la altul și previziunile pentru anii următori sunt similare. Noi ne creștem încet-încet cota de piață în România pentru multifuncționale laser și acum sunt undeva în jur de 17%. Un avans major îl au soluțiile software. Pe de o parte zona de captură inteligentă a informației. Ce se scanează în acest moment, nestructurat în multe dintre companii, trece în zona de canal inteligent mai ales dacă există template-uri, cum ar fi la facturi. Se arhivează atât ca pdf, cât și meta datele introduse în sistem, astfel încât sunt ușor de căutat, iar șansele sunt foarte mici pentru erori. Această automatizare pentru volume mari aduce câștiguri majore, dacă ne gândim că angajații nu mai fac acțiuni repetitive cu valoare mică, ci pot fi redirecționați către abilități mai interesante”.

Totodată, fliliala locală a companiei intenționează să își crească numărul de parteneri în perioada următoare. În prezent, rețeaua de parteneri Canon numără în România 21 de parteneri pentru B2B, și opt pentru B2C, respectiv marii retaileri și magazinele specializate pentru foto.

”Dorim să ne mărim rețeaua de parteneri. Ținta noastră este să ne dezvoltăm înspre canalul de integratori de sistem, care pot să pună împreună tehnologia, cu serviciile și capacitățile lor de integrare a diferitelor soluții, fie că vorbim de hardware sau software și de personalizarea lor în funcție de cerințele clientului.

În același timp, pe lângă parte de integratori, lucrăm cu partenerii tradiționali să îi ajutăm să își dezvolte și ei capabilități în zona aceasta. În țări ceva mai mature decât a noastră, mai ales în Vest, există o conlucrare între cele două canale – cel tradițional care se ocupă în bună măsură de vânzare de hardware, de echipamente, cu canalul de integratori de sisteme. Și conlucrarea practic face ca acest ecosistem să fie mai ușor de implementat la clientul final. Este o completare de competențe, practic”, a mai adăugat Petronius Secăreanu.

Problemele industriei

Probleme aduse de pandemie precum criza cipurilor, creșterea prețurilor la transport, și accesul la rutele de transport au afectat major pe toți jucătorii din industrie. Un efect imediat este creșterea prețurilor, scumpire care, potrivit reprezentantului Canon, va continua și în acest an.

”Disponibilitate de marfă în ultimii doi ani a fost cruntă și o să continue să fie o problemă, cel puțin în acest an.

Probleme aduse de pandemie au fost exacerbate de război și ne așteptăm ca situația să continue cel puțin până la sfârșitul anului. Prețurile au crescut succesiv, în medie cu peste 10% de la an la an și, din păcate s-ar putea să continue în special din cauza creșterii de costuri de producție, utilități, energie, oțel, tot”, a mai declarat Secăreanu.

Fondată în 1937, compania Canon este printre cele mai bune companii din lume în domeniul imagisticii.  Compania îşi propune să investească în domeniile care contează şi să profite de toate oportunităţile de dezvoltare, de la aparate foto la imprimante comerciale şi de la echipamente industriale la tehnologii în domeniul sănătăţii.