România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici

România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată datele publicate vineri de Eurostat.
AGERPRES - Dum, 22 mai 2022, 14:42
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici

Marea majoritate a exploataţiilor viticole din UE sunt foarte mici, 83,3% dintre acestea având o suprafaţă mai mică de un hectar. Acest lucru este valabil în special în România, unde o exploataţie viticolă are, în medie, 0,21 hectare, cea mai mică suprafaţă din UE şi de peste şase ori mai mică decât media europeană, care potrivit Eurostat este de 1,43 de hectare, scrie Agerpres.

În total, Uniunea Europeană avea în 2020 peste 2,2 milioane de exploataţii viticole care cultivau 3,2 milioane de hectare de viţă de vie (dintre care 180.000 de hectare în România), echivalentul a 45% din suprafaţa mondială cultivată cu viţă de vie.

Spania, Franţa şi Italia regrupează trei sferturi (74,9%) din suprafaţa cultivată cu viţă de vie în UE şi aproximativ două cincimi (38,7%) din exploataţiile viticole din UE.

Între 2015 şi 2019, suprafaţa cultivată cu viţă de vie în UE a rămas relativ stabilă, înregistrând o scădere de doar 1,1%. În schimb, numărul exploataţiilor viticole a scăzut semnificativ cu 257.000 de exploataţii, echivalentul a 10,3%. În rândul statelor membre, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Portugalia (unde numărul exploataţiilor viticole a scăzut cu 98.000), Italia (unde au fost pierdute 78.000 de exploataţii viticole) şi Spania (unde au fost pierdute 34.000 de exploataţii viticole).

Datele Eurostat mai arată că viile din UE sunt relativ vechi, în condiţiile în care viile cu o vechime de peste 30 de ani reprezintă puţin peste o treime (36,7%) din exploataţiile viticole din UE şi alte două cincimi (41,3%) au o vechime cuprinsă între 10 şi 29 de ani.

Ponderea viilor cu o vechime de peste 30 de ani este deosebit de mare în Bulgaria (68,8 %), România (65,7%) şi Cipru (64,7%). Însă în cazul României, procesul de înlocuire a viilor vechi este cu mult peste media din UE, în condiţiile în care 12% din totalul viilor au o vechime mai mică de trei ani.

Marea majoritate (82,4%) din viile din UE erau dedicate în 2020 producţiei de struguri pentru vinurile de calitate. În Cehia, Germania, Luxemburg, Austria şi Slovenia toate exploataţiile viticole sunt specializate pe producţia de vinuri de calitate. Numai în România, marea majoritate (72,1% în 2020) a exploataţiilor viticole sunt dedicate producţiei de vinuri de masă.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...