UPDATE. Ce spune CITR. Michael Topolinski contestă licitația adjudecată de SIF Banat-Crișana pentru terenul fostei fabrici Tutunul Românesc

23 05. 2022
DCIM100MEDIADJI_0048.JPG
DCIM100MEDIADJI_0048.JPG

UPDATE 24 mai 2022. CITR a trimis Economica.net câteva precizări referitoare la declarațiile lui Michael Topolinski, potrivit cărora prin firma sa Tabogo Property ar fi câștigătorul licitației organizate pentru vânzarea terenului fistei fabrici Tutunul Românesc, pe care o redăm integral mai jos.

„CITR dorește să facă următoarele precizări pentru corecta informare a publicului.

 „Michael Topolinski susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR.” „Prin urmare, a contestat decizia în instanță. Această contestație este suspendată temporar și nici măcar nu a avut o audiere în primă instanță. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câțiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitație în aceste circumstanțe ridică semne de întrebare.”

 În legătură cu această afirmație, CITR precizează:

Tabogo Property a fost descalificat la prima licitație din data de 06.03.2020. A contestat în instanță descalificarea pentru această licitație din data 06.03.2020 (dosar 7329/3/2020 la Tribunalul Bucuresti Secția a VII – a Civila și 7329/3/2020 /a1 la Curtea de Apel), iar instanța a decis definitiv (decizia civila 695/29.04.2022 pronunțată de Curtea de Apel București) că motivele de descalificare invocate de CITR au fost legitime. Acestea au fost:

  • Lipsa plății garanției de participare la licitație,
  • Lipsa procurii speciale pentru Michael Topolinski, necesară conform regulamentului,
  • Nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă,
  • Solvabilitate: CITR a constatat că ofertantul nu este solvabil în raport cu prețul bunului.

Pentru a justifica lipsa garanției, Tabogo Property a invocat faptul că este creditor și conform regulamentului nu trebuie să achite garanție. Ambele instanțe au stabilit că acesta trebuia să achite garanția neavând calitatea de a prelua activul în contul creanței, activul fiind garantat în favoarea First Bank.

La cea de a doua licitație care a avut loc în 15.05.2020, societatea Tabogo s-a înscris în aceleași condiții ca la prima licitație. A fost descalificată pentru: lipsa achitării garanției de participare și nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă.

Prin urmare pentru a doua licitație litigiul recent repus pe rol – 11707/3/2020 – vizează cel puțin aceeași chestiune principala a lipsei garanției de participare și aceleași argumente invocate de Tabogo Properties și astfel beneficiază în acest moment de autoritate de lucru judecată la primul dosar. În acest sens, considerând soluționată problema, CITR a decis organizarea celei de-a treia licitații, la data de 18 mai 2022.

Și în acest caz societatea Tabogo Property a fost descalificată pentru lipsa plății garanției de participare si neîndeplinirea condițiilor de solvabilitate, aspecte care se bucură deja de autoritate de lucru judecat conform sentinței sus-amintite din primul dosar.

  1. „Sunt surprins că CITR a organizat o licitație de 33,59 milioane de euro pentru teren cu un preaviz de doar 2 săptămâni și jumătate, în contextul în care a doua licitație pentru teren este departe de a fi clarificată, iar InterAgro a fost recent condamnat penal pentru înșelăciune alături de Ioan Nicolae și un sechestru DNA a fost înregistrat în Cartea Funciară.”

În legătură cu această afirmație, CITR precizează următoarele:

Interagro SA – în calitatea de persoana juridica – a fost condamnata pentru evaziune fiscala și nu pentru înșelăciune. În acest moment nu există sechestru DNA asupra loturilor din Regie. A existat un sechestru înscris greșit de Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) după soluționarea definitivă a procesului penal, dar în urma constatării erorii, acesta a fost înlăturat.”

Știrea inițială 

Michael Topolinski susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR.

Săptămâna trecută, CITR a anunțat că SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crișana, a cumpărat terenul fabricii „Tutunul românesc”, pentru 33,6 milioane de euro.

Prin urmare, a contestat decizia în instanță. Această contestație este suspendată temporar și nici măcar nu a avut o audiere în primă instanță. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câțiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitație în aceste circumstanțe ridică semne de întrebare.

Michael Topolinski spune: „Sunt surprins că CITR a organizat o licitație de 33,59 milioane de euro pentru teren cu un preaviz de doar 2 săptămâni și jumătate, în contextul în care a doua licitație pentru teren este departe de a fi clarificată, iar InterAgro a fost recent condamnat penal pentru înșelăciune alături de Ioan Nicolae și un sechestru DNA a fost înregistrat în Cartea Funciară. Nu înțeleg de ce SIF1 a ales să se implice în acest proiect și am întrebări. Mulți dezvoltatori din piață au întrebări. În plus, un ONG încearcă să extindă statutul de patrimoniu pentru toate clădirile de pe acest teren plin de monumente istorice și nu există PUZ. Eu personal sunt acționar la SIF1 și voi cere clarificări cu privire la logica și strategia din spatele acestei investiții, în acest moment și în aceste circumstanțe dificile.”

Topolinski mai spuen că SIF1 a plătit doar un mic avans, iar până pe 16 august ar trebuie să plătească 30 de milioane de euro. „Personal nu cred că va plăti”, spune Topolinski.

În comunicatul trimis de Tabogo Property  se arată că dacă compania va câștiga contestația la a doua licitație din mai 2020, atunci Tabogo va fi declarată câștigătoare, iar decizia privind câștigătorul celei de-a treia licitații, cea prin care SIF Banat-Crișana și-a adjudecat terenul, va fi anulată.