Agroland Agribusiness (BVB: AAB), unul dintre principalii jucători pe piața locală a inputurilor pentru agricultură, a raportat pentru primul trimestru al acestui an venituri din exploatare de 15,9 milioane de lei, cu 86% față de T1 2021, EBITDA de 1,5 milioane de lei, o apreciere cu 201% și un profit net de 0,84 milioane de lei, o majorare cu 110% comparativ cu T1 2021.
Creșterea a fost determinată de o apreciere cu 42% a veniturilor din vânzarea mărfurilor, care au ajuns la 18,3 milioane de lei, în timp ce reducerile comerciale acordate s-au înjumătățit, ajungând la 2,3 milioane de lei, o scădere cu 46%.
Privite în context general, rezultatele companiei reflectă situația actuală din agribusiness, afectată de inflație, lipsa materiilor prime și produse finite și de război.
„Sunt convins că nu putem dimensiona încă amploarea impactului economic dar cred că în domeniul agricol fiind baza industriei alimentare, s-a ajuns deja a proape de un plafon și nu mai așteptăm salturi de creșteri ale prețurilor în aceeași măsură ca în lunile trecute. Cred că prețurile din momentul recoltei 2022 vor fixa într-o oarecare măsură viitoarele prețuri pentru alimente până la recolta următoare, iar criza lipsei de materii prime se va stopa treptat, odată cu plafonarea prețurilor”, a explicat investitorilor Florin Radu, CEO Agroland Agribusiness.
Cât despre produsele pe care le comercializează, compania și-a făcut deja stocuri pentru a fi pregătită pentru creșterile suplimentare de preț. ” Ne așteptăm ca acestea să continue în aceeași direcție”, potrivit raportului financiar în care se explică și motivul scăderii reducerilor comerciale acordate.
„În contextul actual de creștere a inflației care a dus la creșterea costurilor materiilor prime, a energiei și utilităților, prețurile au crescut și în agrobusiness, iar reducerile oferite clienților au scăzut în concordanță cu piața. În plus, reducerile comerciale au scăzut deoarece până la finalul T1 2022 compania nu a început sezonul de vânzare de pesticide, datorită secetei și decalajului de livrări de la furnizori și, prin urmare, aceste reduceri se vor vedea în T2 2022. În plus, vânzarea cu plata ramburs a fost mai mică datorită lipsei de finanțare a fermierilor, care au cumpărat produse în T1 2022 preponderent cu finanțare.”
În ceea ce privește împărțirea veniturilor pe categorii, în T1 2022, cea mai mare creștere la nivelul cifrei de afaceri a fost înregistrată la fertilizanți, care au contribuit cu 137%, respectiv cu 7,7 milioane de lei, urmată de vânzările de semințe care au crescut cu 41%, ajungând la 5,9 milioane lei.
În această perioadă au crescut și prețurile la produsele vândute, în comparație cu anul trecut. Aceste categorii au avut cea mai mare contribuție datorită specificului campaniei agricole din primul trimestru al anului, când sunt realizate lucrări de însămânțare și aplicare a tratamentelor. Vânzările de pesticide au scăzut cu 19% la 4,3 milioane de lei, pe fondul începerii cu întârziere a sezonului și a existenței încă a unor produse nelivrate în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021, în 2022 sezonul începând cu o întârziere de 3-4 săptămâni.
Alte produse au crescut de 12 ori, ajungând la vânzări de 215 mii de lei, în timp ce vânzările de combustibil au crescut cu 19%, ajungând la 129 mii de lei.
În ceea ce privește activitatea companiei pe piața de capital, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din data de 29 aprilie 2022, a fost aprobată plata dividendului în numerar în valoare totală de 826.875 lei din profiturile societății către acționarii care dețin acțiuni AAB la data de 7 iunie 2022. Dividendul brut, care va fi plătit la 23 iunie are o valoare de 0,735 lei pe acțiune. În același timp, Agroland Agribusiness va emite și acțiuni gratuite, care vor fi distribuite în proporție de 4 acțiuni gratuite pentru fiecare acțiune AAB deținută.
Acțiunile Agroland Agribusiness SA sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 15 iunie 2021 și se tranzacționează sub simbolul AAB. În prezent, compania are o capitalizare de piață de peste 30 milioane de lei.
Agroland Agribusiness este o companie antreprenorială românească, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură. Compania activează în acest moment în zona de Sud a țării.
În plan secundar, Agroland Agribusiness este implicată și în trading-ul cu cereale, activitate prin care achiziționează cereale de la fermieri și le valorifică către traderii mari care operează doar în puncte fixe sau doar în porturi.