În 2035 însă, pe măsură ce cererea de vehicule electrice se va amplifica în țările cu piețe auto importante, este de așteptat ca acestea să reprezinte 54% din vânzările totale.
Procentele menționate mai sus vin pe fondul ocupării de vehiculele electrice a doar 8% din vânzările globale la finalul lui 2021 și a circa 10% în primul trimestru al acestui an.
Consultanții AlixPartners susțin în briefing-ul anual Global Automotive Outlook că, pentru a susține cererea, producătorii de automobile vor investi cel puțin 526 de miliarde de dolari în vehicule electrice și baterii în perioada 2022 – 2026. Această valoare este mai mult decât dublă față de investițiile de 234 de miliarde de dolari prognozate pentru perioada 2020 – 2024.
Mark Wakefield, reprezentant al AlixPartners consideră că aceste investiții majore „fac inevitabilă majorarea vânzărilor de mașini electrice”. Totuși, industria auto se confruntă în continuare cu situații neplăcute provocate de problemele lanțului de aprovizionare.
În acest context, tranziția de la mașinile cu motoare cu ardere internă la cele electrice va necesita „schimbări drastice ale modelelor de operare – nu doar în fabrici sau în domeniul personalului, ci în întregul mod de lucru”.
Un alt punct fierbinte pe care în abordează companiile auto în prezent este creșterea costului materiilor prime. Asta pentru că, pe lângă inflația din 2022, materiile prime utilizate pentru asamblarea unui vehicul electric costă de două ori mai mult față de cele pentru mașinile cu motoare termice.
Conform AlixPartners, în mai 2022, doar acestea costau 8.255 de dolari per vehicul în cazul electricelor, față de 3.662 de dolari per vehicul în cazul mașinilor cu motoare termice.
Consultanții sunt de părere și că actualele probleme ale lanțului de aprovizionare vor continua până în 2024 și se așteaptă ca vânzările totale de vehicule la nivel mondial să scadă la doar 79 de milioane de unități la finalul lui 2022, înainte de a crește la 95 de milioane în 2024.