„Deja lucrăm să ne transformăm într-un portofel digital similar cu Revolut” – Dobre, Twispay, fintech achiziţionat în 2022 de Elrond Network

Augustin Dobre, CEO al Twispay, arată că începutul anului viitor sau chiar sfârşitul acestui an va aduce compania cu un pas mai aproape de scopul său de a se transforma într-un portofel digital similar cu Revolut, după ce compania a fost achiziţionată de Elrond, specializată în tehnologia blockchain. Viitorul business va avea două linii prinicpale: cea de accepatre, procesare plăţi, care este păstrată , şi transformarea companiei în emitent de carduri proprii, într-un lung proces de transformare de banking.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 10 iul. 2022, 21:47

Ambiţia celor de la Capital Financial Services, care deţin Twispay, este de a revoluţia chiar industria bankingului utilizând tehnologia blockchain, deţinută de cei trei acţionari ai companiei Elrond. „Deja lucrăm pentru a aduce Twispay la nivelul unui portofel digital, gen aplicaţia Revolut. La începutl anului viitor, poate chiar la sfârşitul acestui an vom lansa un mic set de produse. Ceva care să dea clienţilor acces la conturi, la un card propriu şi chiar la programe de loialitate”, spune Augustin Dobre.

CEO-ul companiei a arătata că linia de procesare plăţi. pe care a promovat-o încă din 2013 când a primit licenţa de emitent de monedă electronică şi unde are drept clienţi 200 de agenţi economici specializaţi în comerţul electronic şi procesează anual plăţi de 150 de milioane de euro, va fi păstrată şi în viitor.

Cea de-a doua linie de dezvoltare a bisiness-ului de la Twispay vizează transformarea companiei în emitent de carduri, similar cu o bancă. Pe termen lung, „ne dorim chiar să revoluţionăm sistemul bancar sau măcar o parte a bankingului tradiţional, utilizând tehnologioa blockchain, care ne oferă foarte multe perspective. La sfârşitul anului viitor va fi adoptat probabil şi regulamentul european MiCA, privind piețele criptoactivelor, precum și a regulamentului privind transferul și trasabilitatea criptomonedelor, fapt care ne va ajuta”, subliniază Dobre.

Capital Financial Services este o instituţie financiară emitentă de monedă electronică. Pe scurt, CFS are toate licenţele pe care le are o instituţie bancară, cu excepţia posibilităţii de a oferi depozite. Una dintre cele mai preţioase caracteristici ale acestui fintech care se ocupă şi de procesare de plăţi este faptul că agenţii economici care sunt clienţii lor pot face plăţi în orice monedă, fără a fi necesar procesul de conversie valutară.  Companiile din comerţul online care operează prin Twispay salvează prin plata direct în monedă, fără a se recurge la exchange, un procent cuprins între 0,8% şi 1% din valoarea tranzacţiei.

Cât costă de fapt procesarea plăţilor prin bănci şi alţi procesatori specializaţi                 

Comisioanele percepute de Twispay sunt de 1% din valoarea tranzacţiei, în condiţiile în care comisioanele de procesare plăţi percepute de o bancă sunt cuprinse între 0,8% şi 1,2%, comisioane care se adaugă celor de conversie valutară. În Uniunea Europeană, media de procesare plăţi percepută companiilor care activează în online este de 1,4%.

Însă, aşa cum arată, Dobre, „comisioanele sunt importante, dar ceea ce determină clienţii să aleagă Twispay sunt câteva beneficii cheie, printre care siguranţa fondurilor, controlul asupra părţii tehnice, faptul că este o soluţie customizabilă, departamentul de dezvoltare in-house (care ajută clienţii să integreze soluţia Twispay în sistemele sale), facilitarea comerţului transfrontalier, siguranţa (Twispay se supune legislaţiei europene şi naţionale, este reglementat şi auditat de Banca Naţională a României şi alte organisme din zona de payments, inclusiv schemele internaţionale de plată (Visa, Mastercard).

Twispay a obţinut licenţa BNR pe 25.04.2013. Cifra de afaceri (constituită doar din comisioanele încasate) pe 2021 a fost de 7.516.168 lei, circa 1,4 milioane de euro. Portofoliul este de 200 de clienti. „Acum suntem într-un moment de dezvoltare şi, de aceea, investiţiile proiectate pentru acest an sunt de peste 3 milioane de euro”, subliniază Augustin Dobre.

Recenta achiziţie a companiei de către Elrond (aprobată de BNR în feb. 2022) vine cu un input financiar, care să sustina investiţiile necesare creării de tehnologii revoluţionare şi cu un potenţial foarte mare de scalare, facilitând accesul către comunităţi de consumatori cu un nivel de educaţie financiara peste medie.

Proiectul Elrond Network a fost fondat la Sibiu în urmă cu câţiva ani de fraţii Beniamin şi Lucian Mincu alături de antreprenorul Lucian Todea – cunoscut pentru proiecte precum ITNT, SmartBill, TypingDNA. Sibienii s-au lansat în misiunea de a construi o infrastructură blockchain mai eficientă, iar moneda care guvernează blockchainul Elrond este cunoscută drept EGLD.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bursa este pe roșu, în contextul scăderii perspectivei ratingului. Scăderi accentuate la unele titluri
Bursa este pe roșu, în contextul scăderii perspectivei ratingului. Scăderi accentuate la unele titluri
Indicele BET al Bursei de Valori București este în scădere și, la această oră, 19 dintre cele 20 de acțiuni care-l compun se tranzacționează în scădere....
Drumul Taberei, cel mai căutat cartier din România în 2024
Drumul Taberei, cel mai căutat cartier din România în 2024
2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ...
Ce spune ministrul Finanțelor după revizuirea ratingului de ţară al României anunţat de Fitch
Ce spune ministrul Finanțelor după revizuirea ratingului de ţară al României anunţat de Fitch
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri că perspectiva anunţată de Fitch Ratings privind ratingul României ...
BASF: Nouă colecție de culori pentru designerii de automobile
BASF: Nouă colecție de culori pentru designerii de automobile
În fiecare an, designerii din divizia de tehnologii de acoperire a BASF creează o nouă colecție de culori pentru a inspira ...