Compania a depus recent, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cererile de înregistrare pentru cele două mărci „5G Ready”.
Anterior, în luna decembrie, RCS & RDS anunţa că a selectat compania suedeză Ericsson ca furnizor principal pentru modernizarea reţelei mobile din România, cu scopul de a îmbuntăţi serviciile de internet broadband oferite şi de a implementa cele mai recente echipamente compatibile 5G şi destinate aplicaţiilor din sfera Internet of Things (Narrowband IoT).
Primele zone vizate de RCS & RDS pentru dezvoltarea tehnologiei 5G în România sunt Bucureştiul şi alte oraşe mari.
Grupul Digi Communications, controlat de antreprenorul Zoltan Teszari, are în plan investiţii de până la 240 de milioane de euro în acest an, nivel apropiat de cel de anul trecut. Compania vizează, în principal, dezvoltarea reţelelor mobile şi a infrastructurii de servicii fixe din România şi Ungaria. Pentru următorii doi ani, Digi preconizează că cheltuielile de capital ar putea intra pe o pantă descendentă, dacă reţelele vor ajunge la un nivel de dezvoltare satisfăcător pentru companie.
Investiţiile Digi au crescut anul trecut cu 12%, la 243 milioane euro, de la 216 milioane euro în 2016.
Digi Communications a avut anul trecut venituri totale de 916,5 milioane de euro, în creştere cu aproximativ 9%, şi un profit net de 61,7 milioane euro, de cinci ori mai mare faţă de nivelul din 2016. Din veniturile totale, piaţa din România a generat 655 milioane de euro, iar Ungaria 150 milioane euro. Compania a mai câştigat venituri de 93 de milioane de euro în Spania, respectiv 18 milioane de euro în Italia.
România este principala piaţă a companiei, urmată de Ungaria. Digi mai are operaţiuni de reseller de servicii mobile în Spania şi Italia.
Compania are, în România, 3 milioane de clienţi ai serviciilor de cablu TV, peste 2,1 milioane de utilizatori ai serviciilor de internet fix, 3,4 milioane de clienţi pe segmentul de telefonie şi date mobile, respectiv 1,1 milioane de clienţi la telefonie fixă.
Digi este listată, din luna mai a anului trecut, la Bursa de Valori Bucureşti.
Tehnologia 5G va deschide calea către aplicaţii foarte diverse ale comunicaţiilor wireless în toate domeniile, de la servicii (comunicaţii mobile cu latenţă scăzută) la transporturi (maşini inteligente), agricultură, sănătate (telemedicină) etc. Pentru prima dată, trecerea la un nou set de standarde în domeniul comunicaţiilor mobile va avea un impact mai mare în industrii decât la nivelul consumatorului obişnuit de servicii mobile.
Asta complică însă calculele pentru operatori, atât în privinţa recuperării investiţiilor cât şi în ceea ce priveşte provocările tehnice ale trecerii la 5G.